Overeenkomst voor DES-slachtoffers bindend verklaard

De uitkering van schadevergoedingen aan de vrouwen is een stap dichterbij gekomen...

ANP

Daarmee is de uitkering van schadevergoedingen een stap dichterbij gekomen. De farmaceuten en de verzekeraars hebben op grond van de overeenkomst 38 miljoen euro in een DES Fonds gestort.

Vrouwen slikten het hormoon diethylstilboestrol (DES) om een miskraam te voorkomen. DES bleek later aandoeningen en ziekten te veroorzaken, variërend van een misvormde vagina tot vagina- of baarmoederhalskanker.

Vrouwen die het hormoon tussen 1947 en 1976 slikten, en hun dochters, komen voor de vergoeding in aanmerking.

Het hof oordeelde dat bezwaren die een aantal DES-slachtoffers of nakomelingen had ingebracht, het verbindend verklaren van de regeling niet in de weg staan. In het geval van DES-kleinkinderen hebben de farmaceutische bedrijven en hun verzekeraars tijdens de procedure toegezegd te zullen nagaan of die alsnog in de overeenkomst kunnen worden opgenomen.

Het DES Centrum, waarbij ongeveer zeventienduizend DES-slachtoffers zijn geregistreerd, is volgens het hof representatief. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een aanzienlijke groep DES-benadeelden die het centrum vertegenwoordigt, het onderhandelingsresultaat verwerpt, aldus het hof.

Het DES Centrum reageerde verheugd op de beschikking. Het hoopt dat eind dit jaar het DES Fonds definitief een feit is en dat dan de eerste DES-slachtoffers een uitkering kunnen aanvragen. Vergoedingen lopen uiteen van 500 euro bij vormafwijkingen aan de vagina tot 125 duizend euro bij de ergste vormen van kanker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden