Nieuws importtarieven Mexico

Overeenkomst tussen VS en Mexico over illegale migratie; importheffingen opgeschort

Na drie dagen onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Mexico een overeenkomst gesloten over de aanpak van illegale immigratie vanuit Mexico naar de VS. De voor maandag geplande invoering van importheffingen op Mexicaanse producten is daarmee opgeschort. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter gemeld.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania op de South Lawn van het Witte Huis, na hun terugkeer vrijdag van een reis naar Europa. Beeld EPA

De invoering van importheffingen op Mexicaanse producten van 5 procent is ‘voor onbepaalde tijd opgeschort’, aldus de president. Mexico heeft er volgens Trump mee ingestemd krachtige maatregelen te nemen om de migratiestroom vanuit het land naar de zuidelijke Amerikaanse grens in te perken.

Afgesproken is dat Mexico vanaf maandag de Nationale Garde gaat inzetten bij de zuidgrens met Guatemala om de toestroom van migranten te beperken. Daarnaast zullen asielzoekers die vanuit het zuiden de VS in komen, worden teruggezonden naar Mexico, waar ze de aanvraagprocedure zullen moeten afwachten. Details over de overeenkomst worden binnenkort door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijgegeven, aldus de president.

Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard is het akkoord tussen de twee landen eerlijk en evenwichtig. Hij zei dat de VS in eerste instantie veel zwaardere eisen hadden gesteld dan wat uiteindelijk in het akkoord staat. ‘We kwamen tot een middelpunt’, aldus Ebrard.

In het bereikte akkoord staat verder dat de twee landen de onderhandelingen om illegale immigratie aan te pakken voortzetten. Binnen negentig dagen moeten die gesprekken zijn afgerond.

Betere handelsvoorwaarden

Trump gebruikte invoerheffingen tot nu toe vooral als wapen om betere handelsvoorwaarden te bewerkstelligen met landen waaronder China. In het geval van Mexico eiste Trump ook dat het buurland meer doet om de instroom in de VS van migranten tegen te gaan.

De Amerikaanse president kondigde de importheffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico op donderdag 30 mei aan. De heffing zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico niet voldoende stappen zou ondernemen om het probleem van de migratie aan te pakken. Daarna zou het tarief gradueel worden opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober.

Meer lezen:

Wanhopige inwoners van Midden-Amerika probeerden bij herhaling een karavaan te vormen, waarmee ze veilig naar de Amerikaanse grens zouden kunnen komen. De Volkskrant volgde een van hen: Rudi Chiliceo (30), een verschoppeling uit El Salvador. ‘Ik was nog nooit zo blij als vandaag.’

Arnovis Portillo uit El Salvador vluchtte met zijn dochtertje naar de Verenigde Staten. Daar nemen Amerikaanse grenswachters haar mee. Om haar vrij te krijgen belooft Portillo terug te keren naar zijn thuisland. Tevergeefs. ‘Ze hebben je bedrogen.’

President Trump dreigde de invoertarieven op Mexicaanse producten te verhogen om de migratiestroom vanuit dat land terug te dringen. De verhoging lijkt voorlopig van de baan, maar de vraag is voor hoelang. ‘Trump zal nooit tevreden zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden