Overdaad

Nog drie maanden te gaan op deze plek en in deze functie, maar ik neem me nu alvast voor dat ik bij terugkeer in de gewone wereld nooit meer met de wolven in het bos zal meehuilen door te beweren dat er zo weinig van niveau te zien is op...

Wim de Jong

Vooral geschiedenisliefhebbers krijgen daar een steeds zwaardere dobber aan. De KRO begon gisteren op Nederland 2 met Wij zijn de geschiedenis, waarin de makers onbekende verhalen opdiepen over grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden. Op Nederland 2 en 3 bedienen Nieuwslicht (VARA) en Dat kan beter! (VPRO) eveneens op woensdag de geïnteresseerden in wetenschap. Maar de digitale concurrentie stelt er dagelijks een veelvoud aan soortgelijke programma’s tegenover.

/GeschiedenisTV stond zo gisteren voor een groot deel in het teken van filmpjes uit de jaren veertig. Holland Doc streed mee om de aandacht met onder andere een serie over de geschiedenis van het Nederlandse kind, en Nederland-e trok aan de kijker met programma’s over het ontstaansverhaal van de mens en antieke uitvindingen. Echt een zender om te exploreren trouwens, die laatste, want de verzamelplaats van alles wat de publieke omroep op het gebied van kennis heeft te bieden.

Gisteren begon op Nederland 2 dan nog het Nederlands Film Festival Journaal (VPRO), met daarna de vertoning van drie films die eerder op het Utrechtse filmfestival (NFF) te zien waren; met aan het eind van de avond de uitzending van een vierde, gevolgd door een afsluitend festivalbulletin. Je vraagt je weliswaar af wie dat allemaal kan meepakken op zo’n dag, maar in elk geval kunnen ook de liefhebbers van arthouse-films moeilijk volhouden dat het genre onderbelicht blijft bij de publieke omroep.

En dan is de aandacht van digitaal kanaal Cultura voor het NFF nog niet eens genoemd: een interview met ‘gast van het jaar’ Monic Hendrickx gisteravond, en elke dag op de zender een andere film waarin de actrice meespeelde, plus de herhaling van het tv-drama Stellenbosch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden