Overboord

OPNIEUW is er een kopstuk overboord geslagen bij internetprovider Tiscali. Vanuit de havenstad Cagliari op het eiland Sardinië werd donderdagavond verkondigd wie het jongste slachtoffer is: niemand minder dan Jim Kinsella, de kapitein zelf....

Na de fusie met World Online zou de Amerikaan het bedrijf naar de Europese top leiden. Maar koud een maand na afronding van de deal mag de ex-Microsoft-manager ophoepelen.

De niet onomstreden, maar in elk geval energieke topman van het internetbedrijf moet wijken voor de man die bij Tiscali nu alle touwtjes in handen heeft: de Sardijnse miljardair Renato Soru.

Kinsella kon het niet eens worden met Soru over de invulling van zijn taak als bestuursvoorzitter, aldus het persbericht. De Amerikaan mocht dan chief executive officer zijn, de Italiaan had zichzelf de curieuze titel van executive chairman aangemeten. 'Het aloude verhaal van twee kapiteins op één schip', liet Kinsella al weten in De Telegraaf.

Dat uitgerekend hij overboord is gekukeld, komt door een subtiel verschil: Soru bezit nog altijd ruim 50 procent van de aandelen Tiscali - een belang dat bij de huidige beurswaarde een slordige 6,5 miljard gulden waard is.

Kinsella's vertrek is in de eerste plaats zuur voor hemzelf. Hij leek na de fusie - tot ergernis van aandeelhouders - zijn bankrekening flink te kunnen spekken. Naast zijn optiepakket bij WOL werd hem 1 procent van de aandelen in het nieuwe Tiscali beloofd. Als klap op de vuurpijl bedong hij een bonus van de familie Sandoz en Reggeborgh, voormalig grootaandeelhouders van WOL.

Nu staat hij met lege handen. Zijn WOL-opties moest hij door aanhoudende koersdalingen en fiscale claims al waardeloos verklaren. Ook naar het belang van 1 procent in Tiscali - dat hem miljoenen zou opleveren - kan hij nu fluiten. Soru bespaart zijn bedrijf dus geld (beter gezegd: aandelen) door Kinsella te lozen.

Tenslotte staat ook de Sandoz-bonus op losse schroeven. Pagina 27 van het fusieprospectus meldt dat er een relatie bestaat tussen de beloning en Kinsella's dienstverband bij Tiscali. Het heeft er dus alle schijn van dat de topman, die vrijdag per vliegtuig op vakantie ging, niet bepaald vrijwillig is opgestapt.

Afgezien van Kinsella's portemonnee is het de vraag of zijn vertrek in het belang is van Tiscali. Na al het gekrakeel rond het bedrijf moeten nog bergen werk worden verzet om de ambitie te verwezelijken: een nummer 1-positie in Europa.

Het verlieslatende bedrijf zegt nu 6,8 miljoen geregistreerde gebruikers te hebben in Europa (lees: in Nederland en Italië), van wie er 3,8 miljoen 'actief' zijn. Dit aantal moet stijgen via overnames en het slim aan elkaar knopen van netwerken.

Maar vooral voor de technische plannen had zijn eigen personeel geen vertrouwen in Kinsella. Volgens anonieme medewerkers had hij 'de ballen verstand' van techniek, en zouden zijn plannen moeilijk uitvoerbaar zijn.

Soru zelf mag nu bewijzen dat hij het beter kan. Eerste doel is het afronden van de overname van Liberty Surf. De aankoop van de Franse provider werd precies een maand geleden bekend gemaakt, maar een biedingsbericht is nog in geen velden of wegen te bekennen.

De financiën kunnen het probleem niet zijn; Tiscali bulkt immers van het geld. Liberty heeft circa 730 duizend gebruikers, waarvoor Tiscali 649 miljoen euro wil betalen. Maar net zoals bij de overname van World Online houden de Italianen hun centen het liefst op zak. Er wordt vooral betaald met gratis geld: vers gedrukte eigen aandelen.

De grootaandeelhouders van Liberty, het Britse winkelconcern Kingfisher en het Franse Euroweb, zijn echter niet achterlijk - bedongen is dat Tiscali 200 miljoen euro in echt geld zal betalen.

Ook aan deze transactie verdient het gewiekste Tiscali onmiddellijk. Voor het geld dat het feitelijk kwijt raakt - de 200 miljoen euro - krijgt het de kas van Liberty in handen. En die bevat ruim 260 miljoen euro. Bij World Online, dat helemaal werd betaald met aandelen, legden de Italianen beslag op de miljarden die resteerden van de beursgang.

Een woordvoerder van Tiscali zegt niet te weten wanneer het formele bod op Liberty te verwachten valt. 'Het is allemaal nog een beetje vaag.'

What's new?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden