overbodige woonkamer

Op elke Vinex-locatie is wel ergens een serre als pronkstuk aan een woning toegevoegd - het bewijs dat het geen modegril in de woningbouw is....

Een gewetensvraag. Zit u wel eens in de woonkamer, sinds u een serre heeft? De kwestie werd me aan de hand gedaan door een ontwerper die zich heeft beziggehouden met de functionaliteit van vertrekken. Het was hem opgevallen dat een serre een 'wegzuigend effect' heeft, wat op zichzelf niet zo vreemd is omdat de mens altijd naar het licht toetrekt. Een stoel bij het raam, een zitje, zelfs een hele zithoek in de erker: de mens wil niet alleen licht en uitzicht, maar ook telkens meer. Toen deze vraag door mijn hoofd circuleerde, kwam ik zeker vijf voorbeelden tegen van huishoudens waar het leven zich had verplaatst van de woonkamer naar de wintertuin.

Het toppunt van het serre-bestaan werd vorig jaar bevestigd door een foto in de Volkskrant waar we Ferry Hoogendijk omringd zagen door kunst. De schilderijen hingen - gruwel voor echte kunstliefhebbers - aan de metalen staanders van de serre, badend in het zonlicht, tenzij hij roman blinds heeft laten bevestigen om het licht te temperen.

Ooit beriep zijn buurman Jan des Bou v rie zich erop dat hij de serre tot mode had verheven. De eer is hem gegund, maar zij bestond al lang, als verlengstuk van de kamers-en-suite woning. De vroegste ser res bevonden zich als orangerie in de tuin. Eerlijk is eerlijk: we moeten Des Bouvrie nageven dat door zijn inzet een serre nieuwe stijl is aangeslagen, ruimtelijker dan de ouderwetse serre. Dit heeft twee oorzaken: de verbetering van de constructie en een betere klimaatbeheersing. Constructief kan de consument kiezen uit fragiele metalen dakspanten of juist uit robuuste houten liggers, verlijmde stroken hout. In het eerste geval waan je je meer in een kas, in het tweede op de veranda van een ranch.

Er is geen Vinex-locatie waar de serre als pronkstuk niet aan de woning is toegevoegd - het bewijs dat het geen modegril in de woningbouw is gebleven. Terwijl de vide een ruimteverhogende ingreep is, verlengt de serre de ruimte, en maakt ze dat woonkamers optisch groter lijken. Als de serre zo populair is, vraag je je alleen een ding af: waarom nog royale woonkamers aanbieden? Waarom zouden we het Westlandse kassengebied niet tot norm verheffen (en baksteen tot uitzondering)? Daar is een argument tegen te bedenken. De Nederlander wil wel bij zich laten binnenkijken, maar niet te kijk zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden