'Overblijven gaat tot problemen leiden’

Overblijven op de lagere school wordt volgend schooljaar problematisch. Er zijn te weinig overblijfkrachten terwijl steeds meer kinderen hun boterham op school moeten oppeuzelen....

ANP

De vergoeding die overblijfkrachten krijgen van 4,50 euro per uur, is volgens de VOO te laag om mensen in de lokalen te houden. Ook zijn de werktijden te beperkt en moeten ‘overblijfmoeders’ dus ook nog elders in de kinderopvang werken om rond te komen. Door de aantrekkende economie zijn ook minder vrijwilligers voorhanden. Een oplossing voor het probleem heeft de VOO niet voorhanden. Wel stelt de vereniging dat de vrijwilligers moeten worden gekoesterd totdat een definitieve oplossing is gevonden.

Veel scholen kiezen ervoor om het overblijven uit te besteden aan een andere organisatie. Daar begint het echter ook te wringen. ‘Het grote tekort aan vrijwilligers dat voor komend schooljaar dreigt, kan niet zomaar met professionele krachten worden opgevuld. Ze zijn er domweg niet en het zal jaren kosten om ze in voldoende aantal op te leiden’, aldus een woordvoerder.

Elke dag blijven tussen de 500.000 en 600.000 kinderen over, onder begeleiding van ongeveer 40.000 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden