'Overblijfouder moet beroepskracht worden'

Overblijfouders moeten worden opgeleid tot beroepskrachten en beter worden betaald. Dat is de enige manier om de problemen rond het overblijven te verhelpen....

Dit plan krijgt staatssecretaris Adelmund vandaag aangeboden van de FNV, de Vrouwen Alliantie en het Netwerk Schoolkinderopvang. Zij willen in tien jaar de kwaliteit van het overblijven verhogen tot het niveau van de buitenschoolse opvang. Sinds 1986 moeten scholen in de middagpauze kinderopvang aanbieden. Doorgaans houden ouders - meest moeders - hierbij toezicht. De helft van de basisscholieren blijft tussen de middag over; slechts 3 procent gaat naar de buitenschoolse opvang.

De staatssecretaris zal geen toezeggingen doen. Tussen de betrokken ministeries, Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid en Welzijn, is het overleg over kinderopvang nog gaande.

Professionalisering zal het overblijven duurder maken. Daarom moet de tussenschoolse opvang in de toekomst worden betaald door ouders, werkgevers en overheid samen, net als de kinderopvang nu. Ouders die niet werken en de tussenschoolse opvang niet kunnen betalen, kunnen aankloppen bij de gemeente. Volgens het plan volstaat een korte opleiding voor overblijfkrachten, een dag per week gedurende een jaar.

Het vinden van geschiktere overblijfruimtes wordt vooral in de grote steden een probleem geacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden