Overal irritante groene mannetjes

Een echte zomer kun je het moeilijk noemen, maar de schoolvakanties zijn al begonnen of beginnen snel, dus het wordt op straat een gezellige boel met veel spelende kinderen. Jammer alleen dat de buitenpret wordt ontsierd door een oprukkend leger van irritante, groene mannetjes, die allemaal Victor Veilig blijken te heten.


Victor Veilig houdt op straat de wacht, daar neergezet door een zelfbewuste ouder die zijn kroost wil behoeden voor onoplettende automobilisten. Ook fietsers moeten in hun volle vaart worden geremd, want de mannetjes staan precies aan de zijkant van de weg, dat streepje asfalt waar de bescheiden fietser zich ophoudt.


Het liefst schopte ik al die poppemannen om, want dat ik in een woonwijk oplet op het leven op straat, spreekt vanzelf. Ik let op klein en groot en zelfs op de mensen daartussenin. Behalve mijn oplettendheid, zijn er ook al verkeersregels die voorzichtig gedrag afdwingen, denk aan de snelheidslimiet in de bebouwde kom c.q. woonwijk.


Kennelijk is dat voor ouders niet genoeg. In de openbare ruimte creëren zij voor hun kostbare schatten safe havens, speelvrijplaatsen waar de kinderen niet hoeven op te letten en fijn de baas zijn. In de smalle straatjes geven ze hun autootjes met afstandsbediening vrij baan en roepen zelfbewust naar andere weggebruikers: 'Hé, kijk even uit!' Logisch, hun ouders hebben zelf gezegd dat zij recht hebben op de straat en niet op anderen hoeven te letten.


Dat de club van automobilisten, de ANWB, deze poppen voor ongeveer 45 euro aan de bange en tegelijk overassertieve ouder slijt, kun je een slimme zet noemen. Ik vind het sociale en pedagogische armoe. Bovendien rijdt een hardrijdende en onoplettende automobilist - en hoeveel ouders zijn dat niet zelf in andermans straat - die pop zo te pletter. Ik zeg: opzouten, Victor!


is redacteur van de Volkskrant.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden