Overal evenveel winstbelasting: goed idee, maar haalbaar? Nee.

Driekwart van alle multinationals is voorstander van een mondiale harmonisering van fiscale stelsels. Tegelijk denkt het grootste deel van die ondernemingen niet dat dit op afzienbare termijn haalbaar is.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een onderzoek van het wereldwijd opererende belasting- adviesbureau Taxand. Het debat over belastingontwijking is de afgelopen maanden hoog opgelopen - vooral door de parlementaire hoorzittingen in Groot-Brittannië en de VS waaruit bleek dat grote, mondiaal opererende ondernemingen zoals Apple, Google en Starbucks soms geen of nauwelijks belasting over hun winsten betalen. Dankzij moderne communicatiemiddelen als internet kunnen zij die winsten makkelijker op plekken laten vallen waar de tarieven het laagst zijn.


Een andere reden is het conflict dat telecomaanbieder Vodafone heeft met de belastingautoriteiten in India. India eist 4,5 miljard dollar van Vodafone voor belasting op overnametransacties, maar Vodafone beweert dat die transacties buiten de jurisdictie van India vallen, omdat ze via belastingparadijzen tot stand zijn gekomen. In Azië is daarom 90 procent van de bedrijven zelf voor belastingharmonisatie.


'Multinationals stellen terecht dat overheden de regels vastleggen en dat zij in het raamwerk van die regelgeving opereren', aldus Frédéric Donnedieu de Vabres, bestuursvoorzitter van Taxand. 'Het is aan de wetgevers om het systeem te hervormen.'


Taxand juicht een discussie over een mondiaal belastingstelsel toe. 'Maar het is juridisch bijzonder ingewikkeld. De belastingautoriteiten hebben al de grootste moeite met de internetbedrijven en het belasten van immateriële activa', aldus Donnedieu de Vabres. Een wereldwijde politieke consensus over winstbelastingen wordt op z'n minst een zeer moeizaam gevecht.


Volgens Taxand is de belastingconcurrentie in de wereld toegenomen. Landen proberen bedrijven te lokken met optimale fiscale faciliteiten. Ian Fleming, vennootschapsbelasting-specialist van Taxand: 'Autoriteiten kijken met argusogen naar houdstermaatschappijen in belastingvriendelijke landen als Luxemburg en Nederland. Er wordt meer druk uitgeoefend op die landen,opdat de multinationals de regels niet proberen te buigen.' Ook de crisis speelt een rol. Bedrijven investeren weinig en hebben relatief veel geld in kas. 'Er staat veel geld nutteloos op de balans. Om dat geld veilig weg te zetten totdat het weer kan worden gebruikt, zoeken multinationals naar de meest optimale mogelijkheden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden