Overal drukte in Parijs, tot op de kerkhoven aan toe

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Begraafplaats in Parijs: Cimetière du Père-Lachaise. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Parijs, 12 juli 1863

Zoodra ik in Parijs was kreeg ik brieven van alle zijden, van eenigen die meenden dat ik mij aan allerlei uitspattingen zoû overgeven door wanhoop. Hoe weinig kennen zij mij! Heb ik dan niet genoeg in mijn werken doen gevoelen dat ik in den grond van mijn hart daartoe te dichterlijk ben. Neen de natuur heeft mij getroost en dagen heb ik doorgebracht in de stille bosschen bij Parijs.

Overal encombrement (gedrang, red.). Van rijtuigen op straat, daarom begint men onderaardsche wegen aan te leggen; encombrement in de hôtels, aan de spoorstations, waar men reeds een half uur vóór den tyd zijn goed moet bezorgen, encombrement in de kerkhoven, de théatres enz.

Den keizer (Napoleon III, red.) vond ik dik geworden doch bleek, meestal leunde hij op de arm van een zijner kamerheeren. De keizerin zag ik te Fontainebleau in haar Venetiaansche gondel, door een in het rood gekleeden neger geroeid: de dames van het hof droegen lage hoedjes met veders, meest vrij korte rokken en bottines, ceinturen met een strik op den rug bijna tot op den grond neer-hangende en wel anderhalve handbreed breed: een paarsche dame frappeerde mij om haar piquant schoon, groot bruine oogen, pikzwart haar waarop een Spaansch hoedje met rooden veder; haar japon was wit met rood afgezet.

Alexander Ver Huell (1822-1897), tekenaar en illustrator. Ingekort fragment uit Het dagboek van Alexander Ver Huell. De Walburg Pers, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden