Over Wouda's schouders keken veel ogen mee

De breuk tussen Ranomi Kromowidjojo en trainer Marcel Wouda zal een kettingreactie teweeg brengen. Wouda vertrekt in elk geval uit Eindhoven.

JOHN VOLKERS en MARK VAN DRIEL

Bondscoach Marcel Wouda verscheen daags na 'donkere donderdag' niet op de training van zijn zwemploeg in Eindhoven. Hij wilde enkele dagen bedenktijd nadat hij door olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo voor zijn diensten was bedankt.

Om hem heen kon Wouda horen dat al voor hem was nagedacht. De zwembond KNZB zoekt nadrukkelijk naar een andere positie voor hem, verklaarde directeur Jan Kossen. Duidelijk werd in elk geval dat Wouda uit Eindhoven zal vertrekken. Aan de badrand samenwerken met zijn juist gepromoveerde assistent Christiaan Sloof, per vrijdag de coach van Kromowidjojo, wordt niet als een reëele optie gezien.

Kossen maakte vrijdag een rustige indruk. Hij was al enkele dagen op de hoogte van de aanstaande breuk tussen Kromowidjojo en Wouda. De olympisch kampioene wilde niet verder met Wouda, omdat de chemie tussen de twee niet deugt.

Kromowidjojo kwam met een merkwaardige verklaring. Dat 99,9 procent van de verhouding tussen haar en Wouda deugde en dat ze om die ene, ontbrekende 0,1 procent van volmaakte samenwerking de relatie staakte. Ze wilde de pijn voor Wouda blijkbaar verkleinen.

Nog opmerkelijker was de verklaring van de bond, dat de zwemmers leidend zijn. Zij staan voorop, met coaches kan worden geschoven. Kossen, letterlijk: 'Wij volgen de keuze van de sporter.'

Zeker is dat in Eindhoven vele ogen met Wouda meekeken. Kromowidjojo zegt in de kwestie haar eigen inzicht te hebben gevolgd, maar ze ontkende donderdag niet overlegd te hebben met haar partner Pieter van den Hoogenband, net als zij een sporter die het argument van het grote olympische succes aan zijn kant weet. De zwemster: 'Het is iets dat je bepraat in de privésfeer, maar het is uiteindelijk mijn eigen keuze.'

Van den Hoogenband en Wouda waren lange tijd collega's in de nationale zwemploeg. Toen er een profploeg kwam in 2001, met Philips als sponsor, werd de juist gestopte Wouda manager. Dat was geen doorslaand succes. Hij werd bedankt voor zijn diensten en werd jeugdbondscoach van Nederland.

Van den Hoogenband en Wouda, flamboyant contra ernstig, druk contra teruggetrokken, staan niet te boek als vrienden. Zij respecteren elkaar. Samen wonnen zij in 2000 olympisch brons op de 4 x 200 meter vrije slag.

Van Van den Hoogenband, die vrijdag niet wilde reageren, had misschien verwacht mogen worden dat hij zijn vriendin zou afraden na een jaar met één wereldtitel met de nauwgezette Wouda te breken. Er zijn in Nederland niet veel van zulke geschoolde trainers voor handen. Mogelijk had Wouda ook steun van zijn vroegere collega verwacht.

Het bleek uit een interview dat de Volkskrant een maand geleden met Wouda had. Bij die gelegenheid kwam de rol van Van den Hoogenband als raadgevende partner van Kromowidjojo ter sprake. De vraag was of Wouda Van den Hoogenband ervoer als een tweede stuurman op het schip. Hij: 'Nee, absoluut niet. Waar het om gaat: ik ben de coach van Ranomi, ik heb een plan voor haar. Zij weet goed wat ze wil. Het is aan haar die uitdaging aan te gaan. Ik denk dat Pieter een positieve bijdrage kan leveren.'

Dat zou volgens hem niet veranderen als het minder ging. 'Ik denk dat ze altijd kritisch zijn naar elkaar. Ik denk dat ze alles bespreekbaar maken, ook als ze dingen hebben tegenover mij. Ik denk eerder dat hij zal vragen: hé, hebben jullie daaraan gedacht? Dan dat hij zegt: dat klopt niet.'

Van den Hoogenband bracht een extra paar ogen mee. 'Pieter is gefascineerd door topsport. Hij zal altijd, dat staat los van hun relatie, met zijn ideeën komen. Ik heb niet het idee dat iemand mij staat te controleren.'

Na het besluit van Kromowidjojo is een kettingreactie aanstaande. Technisch directeur Jacco Verhaeren moet in de laatste twee maanden van zijn dienstverband bij de KNZB nieuwe poppetjes benoemen. Naast Sloof in Eindhoven moet een sterke assistent komen. Wouda zou in Amsterdam terecht kunnen, als Martin Truijens doorschuift naar de straks vacante positie van Verhaeren.

Zwemsters als Femke Heemskerk - zij wil met Wouda mee - en Inge Dekker - onder geen beding in Amsterdam bij Wouda - zullen hun conclusies moeten trekken. Volgende week, na de time-out, zullen Kossen en Verhaeren met Wouda spreken. De vraag of dat crisisberaad is, counterde Kossen met de tegenwerping: 'Er is geen crisisberaad. Want er is geen crisis.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden