Over wie het doet met wie

Aad van der Valk heeft een aantal vriendinnetjes gehad, en langduriger relaties met Barbara, Karin en Marlies. Marlies vertelt hoe ze met Aad in bed belandde....

Marlies deed het ook met Dick, met condoom. Niet vanwege aids, maar uit angst voor zwangerschap. Mariska leerde Dick op het strand kennen. 'Ik dacht er helemaal niet aan om met condooms te vrijen.'

Op de cd-rom Watch it! kun je zien hoe het hiv-virus zich via Aad - 34 jaar, hetero en aidspatiënt - heeft kunnen verspreiden. Door een muisklik op het pasfotootje van Aad begint een kort filmpje. 'Je weet nooit wie het met wie gedaan heeft', zegt hij. 'Daar sta je normaal gesproken niet zo bij stil.' Vervolgens kun je zijn vriendinnen beluisteren, en hun vriendjes. Zo groeit een netwerk van een stuk of dertig jongeren, allemaal met hun eigen ervaringen, allemaal mogelijk indirect door elkaar besmet.

Het leven van Aad loopt als een rode draad door de cd-rom Watch it! In negen onderdelen vertelt hij over hoe hiv/aids zijn leven veranderde. Over het ongeloof toen hij hoorde dat hij seropositief was, over hoe hij zich dankzij het slikken van twintig medicijnen per dag nog redelijk goed voelt.

Uit een 'interactieve fotonovelle' - die lijkt op de fotoverhaaltjes in jongerenbladen - blijkt dat zijn ex-collega's niet weten hoe ze met Aad moeten omgaan. Door op de personen in de foto's te klikken, vertellen ze hun stukje van het verhaal.

De fotonovelle is weliswaar fictief, maar gebaseerd op wat Aad daadwerkelijk is overkomen. Thomas, altijd zijn beste vriend en collega, zegt hem botweg via de telefoon: 'We hebben eigenlijk nog maar weinig gemeenschappelijk.'

Op de cd-rom vertellen meer aidspatiënten hoe zij steun hebben aan mensen in hun omgeving. Ook is er een aantal quilts te zien, doeken die nabestaanden van aidspatiënten ter herinnering maken. Achter een aantal quilts schuilt een verhaal, bijvoorbeeld van een moeder die aan de hand van foto's herinneringen ophaalt aan haar zoon, een overleden hemofiliepatiënt.

De cd-rom, gemaakt door studenten van een masterclass aan de Hogeschool voor de Kunsten, is prachtig vormgegeven. Elk onderdeel heeft een andere opzet, maar het programma oogt toch als een geheel. Typografie, tekst en geluid lopen mooi in elkaar over.

De informatie is niet belerend, maar blijft dicht bij de belevingswereld van jongeren tussen 15 en 25 jaar, de doelgroep van het schijfje. Informatie over hoe een hiv-test verloopt, is gegoten in de vorm van kleine foto's met tekst. Het hele traject, vanaf het eerste telefoontje naar het ziekenhuis ('Ik wil me anoniem op aids laten testen') tot aan de uitslag, is in beeld gebracht. Klik je op de foto's, dan begint een filmfragment.

Watch it! moet afrekenen met hardnekkige vooroordelen over aids. Jongeren zijn bang om uit een glas te drinken dat eerder door een aidspatiënt is gebruikt, en denken dat een muggenbeet het hiv-virus kan overbrengen. Terwijl ze intussen wél onveilig vrijen: alleen homo's en prostituees zouden bij seks voorzorgsmaatregelen moeten nemen. 'Ik zie wel aan iemand of ie aids heeft of niet', zegt een jongen op de cd-rom. Een ander: 'Ik neem gewoon het risico, ik zie wel, heb toch altijd geluk.'

Zo kwam Aad ook aan het dodelijke virus: 'Ik ging altijd met nette meisjes om.'

Bart Dirks

Watch it! is voor f 9,95 te bestellen bij het Aids Fonds, telefoon 020-6262669, en gratis via de bon in het CJP Magazine van augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden