Over vier jaar gaat het om de monarchie

De fractievoorzitter van de PVV heeft een initiatiefwet tot wijziging van de Grondwet aangekondigd om de Koning uit de regering te halen. Aanvaarding van deze grondwetswijziging in eerste termijn vereist een eenvoudige meerderheid. Het lijkt me niet uitgesloten dat deze meerderheid in de huidige Tweede Kamer te vinden is. De partij die hierbij de sleutel in handen heeft is de PvdA.

Lambert J. Giebels

Mocht het voorstel in eerste lezing worden aanvaard, dan is na ontbinding van de Tweede Kamer in tweede lezing een tweederde meerderheid vereist. In de huidige Kamer is deze tweederde meerderheid niet te verwachten, maar misschien wel in de volgende Kamer. De grondwetgever heeft met tweede lezing van grondwetswijzigingen bedoeld daarover een volksraadpleging te houden.


Daar is tot dusver niets van gekomen, doordat de regering ontbinding van de Tweede Kamer ter wille van grondwetswijzigingen steeds laat samenvallen met reguliere Kamerverkiezingen. De kiezer was zich er niet van bewust dat hij met zijn stem aan zijn partij ook uitsprak over grondwetsherzieningen - die dan ook meestal te ingewikkeld zijn om er de portee van te doorzien.


Dit zou anders kunnen worden bij de Tweede-Kamerverkiezing over vier jaar. Mocht Wilders' voorstel om de koning uit de regering te halen in eerste termijn inderdaad de vereiste meerderheid halen, dan wordt bij de volgende verkiezingen een grondwetswijziging aan de kiezers voorgelegd waarvan de betekenis hun niet zal ontgaan, en die ook alleszins een volksraadpleging verdient. Dan zal blijken of een overgrote meerderheid van de kiezers een nieuwe start wil maken met onze monarchie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden