Over Temptation Island kun je veel zeggen, en dus melken RTL en Vijf de cultstatus uit met een eigen nazit
Met Temptation Talk, de Moltalk van Temptation Island, drijft RTL5 de cultstatus van het programma op de spits.
Over de RTL5-realityshow Temptation Island kun je veel zeggen, vandaar de mogelijkheid om na afloop van elke aflevering te kijken en luisteren naar mensen die veel over Temptation Island zeggen. Dat willen, op hun beurt, veel mensen: de derde helft die vlogger Monica Geuze vorige week op haar YouTube-kanaal organiseerde, met goede vriend Kaj Gorgels, werd 247 duizend keer aangeklikt.
Er is dit seizoen ook een podcast die Het Kampvuur heet, waarin een NS-medewerker die het programma al jaren volgt steeds een half uur de tijd neemt om de laatste aflevering te bespreken met een journalist die hiervoor nog nooit een seconde van Temptation Island had gezien; ironisch genieten van ironische genieters.
Voor wie net als die journalist géén idee heeft: in Temptation Island vliegen twee Nederlandse en twee Vlaamse koppels naar Thailand voor 'de ultieme relatietest', ook wel de ultieme poging om een beetje beroemd of een beetje verliefd te worden op iemand anders die óók een beetje beroemd wil worden. De mannen vertrekken naar een resort waar tien vrouwelijke 'verleiders' verblijven, de vrouwen krijgen elders tien mannelijke vrijgezellen op hun dak. Er wordt gefeest, gedate, gezwicht en om de paar dagen is er 'het kampvuur'. Dan krijgen de stellen beelden van hun partner te zien.
Er is geen andere realityshow die reality-tv-wetten zo onverbloemd in het format integreert, schreef ik eerder al. Kijkers en deelnemers weten dat de listig gemonteerde flarden die getoond worden bij het kampvuur bedoeld zijn om op relaties in te beuken en het programma spannender te maken. Over Temptation Island kun je veel zeggen, bijvoorbeeld dat dit alles zó belachelijk slecht en cynisch is dat het zienderogen cult wordt.
RTL en Vijf, de zender die het programma in België uitzendt, melken de cultstatus uit met een eigen nazit. Namens Vijf interviewt seksuoloog Goedele Liekens elke week een 'verleider'. Op RTL5 zit presentator Rick Brandsteder iedere donderdag klaar voor Temptation Talk, net als Moltalk over Wie is de Mol? een programma met oud-kandidaten en andere vrienden van de show/zender. En een recaprap van Lange Frans.
'Het leeft in het land', overdreef Brandsteder vorige week. 'Op donderdagavond half negen is het stil op straat en zijn alleen de kroegen vol waar op groot scherm kan worden gekeken. Iedereen zit aan de buis gekluisterd, van bakker tot advocaat en van kroegbezoeker tot hartchirurg.'
Het bleek een bruggetje naar een surrealistisch shot van een particulier cardiologiecentrum en vier medewerkers die - ik neem aan in ruil voor dat shot - Temptation Island hun 'ultieme guilty pleasure' noemden. 'Jaloezie of heftige emoties kunnen uiteindelijk leiden tot hartritmestoornissen, tot hartfalen', duidde een van hen vervolgens met een serieuze blik. 'De situatie dat het hart toch minder goed gaat knijpen. Dat zijn allemaal zeer ernstige aandoeningen.'
Ook over Temptation Talk kun je veel zeggen, maar deze cultoverdosis spreekt voor zich.