Over Rochdale deden al langer wonderlijke verhalen de ronde

Over merkwaardige toestanden bij de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale zijn de laatste jaren tussen tien en twintig klachten onderzocht.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Zelfs Gerard Erents, amper drie maanden in dienst als puinruimer bij de woningstichting Rochdale, kent het verhaal van de alcoholsmokkel met de Rochdale One, een voormalige Russisch cruiseschip.

Sinds vier jaar doet het schip dienst als studentenhuisvesting in de Amsterdamse Houthavens. Tot die tijd lag het aan de ketting in Griekenland. Eenmaal in Nederland bleek een van de hutten tot aan de nok volgestouwd met flessen ouzo en andere alcoholische versnaperingen uit Griekenland.

Directieleden van de woningstichting zouden regelmatig een beroep hebben gedaan op de illegale drankvoorraad. ‘Het is hier nog steeds een running gag’, zegt Erents, sinds november interim-manager van Rochdale.

Ook Jan van der Moolen, hoofd Toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de instelling die namens de overheid het financiële toezicht houdt op de corporaties, kent het verhaal: ‘Iedereen kent het. De douane schijnt de zaak destijds te hebben onderzocht.’

De dranksmokkel lijkt illustratief voor het al jaren heersende klimaat bij Rochdale, met 45 duizend woningen nummer acht op de landelijke lijst van circa 450 woningcorporaties. Volgens Gerard Erents regent het klachten over dubieuze praktijken, merkwaardige vastgoeddeals, uitgevoerd door directeur Huub Möllenkamp.

‘Tussen de tien en twintig’, zegt Erents. De vooralsnog laatste deal betreft een jachthaven met aanpalend terrein aan de Amsterdamse Nieuwe Meer. Möllenkamp kocht het gekocht enkele jaren geleden voor een kleine vier miljoen euro. Möllenkamp wilde er een luxe hotel neerzetten, waarmee hij rigoureus afweek van de maatschappelijke doelstelling van Rochdale: zorgdragen voor optimale sociale huisvesting.

Zijn eerste commissaris, de dinsdag met zijn mede-toezichthouders teruggetreden prof. dr. Jan van Cuilenburg, vond het goed. Terwijl, aldus Erents, er ook nog twijfels zijn over de mede-eigenaar van de jachthaven, een makelaar die in het groot vastgoed afnam van de geliquideerde Willem Endstra.

Evenzeer zijn er twijfels over de verkoper van de jachthaven, een slopersbedrijf, dat exclusief voor Rochdale de torenflats in de Bijlmer mocht neerhalen.

Möllenkamp zelf heeft inmiddels voor de vlucht naar voren gekozen. Hij wil dat de rechter zijn ontslag van afgelopen zondag ongedaan maakt.

Via zijn advocaat laat Möllenkamp (60) weten dat ‘de feiten het hem gegeven ontslag niet rechtvaardigen’. Van persoonlijke zelfverrijking zou geen sprake zijn. Hij is niet bereid tot een mondeling toelichting en zal, zolang de procedure loopt, niet in de publiciteit treden.

Van der Moolen van het CFV Centraal Fonds Volkshuisvesting neemt de verklaring van Möllenkamp met een korrel zout. ‘Afgelopen vrijdag kregen we de eerste resultaten gepresenteerd van accountantskantoor Deloitte. Laat ik het zo formuleren: ik denk dat het beleid van Möllenkamp erop gericht was de grenzen van wat mag zo ruim mogelijk te krijgen.’

Rochdale (ANP) Beeld
Rochdale (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden