Over kaneelbroodjes en druipende dennenbossen

Stieg Larsson (1954-2004)

Zweedse bom. De onderzoeksjournalist die op zijn 50ste aan een hartaanval overleed, bleek in de avonduren drie pageturners te hebben geschreven, waarvan er ongeveer 65 miljoen wereldwijd zijn verkocht. Larsson heeft zelfs de oude meester Henning Mankell bijna ingehaald, met 2,6 miljoen verkochte boeken in Nederland en België. In de Millennium-trilogie is de sneltreinvaart van het verhaal veel belangrijker dan uitgediepte karakters. Toch introduceerde juist Larsson twee opvallende hoofdpersonen: Mikael Blomkvist, de man die met instemming van alle betrokkenen een driehoeksverhouding onderhoudt, en natuurlijk hacker Lisbeth Salander. Deze volwassen Pippi Langkous met piercings gaf het feminisme een nieuwe smaak, de smaak van wraak.

Henning Mankell (1948)

De meester. Verkocht 2,5 miljoen boeken in Nederland en 40 miljoen in vele buitenlanden. Mankell, schoonzoon van regisseur Ingmar Bergman - over de Scandinavische ziel gesproken - is geestelijk vader van de melancholische politieman Kurt Wallander. Een houterig type, maar zo levensecht dat de fans met heimwee achterbleven toen in 2009 De gekwelde man, de laatste Wallander, uitkwam.

Mankells detectives combineren psychologie, knap speurwerk, een spannend verhaal en wereldpolitiek. Ongelijkheid in de wereld is hét thema van Mankell, die de helft van het jaar in Mozambique woont en de andere helft in Zweden, 'met één voet in het zand en één voet in de sneeuw.'

Hakan Nesser (1950)

Goed voor 200 duizend verkochte thrillers in Nederland, en 10 miljoen in het buitenland. Nesser was de schepper van politieman Van Veeteren, maar heeft nu een nieuwe inspecteur: Gunnar Barbarotti. Een wat halfslachtige Zweed, zoals veel van Nessers hoofdpersonen halfslachtige en narrige Zweden zijn. Karl-Erik Hermansson, de vader uit Nessers nieuwste detective De man zonder hond, verhuist liever naar warm Andalusië dan in het koude noorden te blijven. Nesser is de romancier onder de detectiveschrijvers. De man zonder hond is meer een psychologisch familiedrama (met geestige en zwartgallige trekjes) dan een detective.

Camilla Läckberg (1974)

Dé tegenhanger van alle 'sombere operaliefhebbers van middelbare leeftijd die de Zweedse detectives zo overbevolken'. Dit zijn Läckbergs eigen woorden. In haar werk speelt een stel met jonge kinderen de hoofdrol. De thrillers van Camilla Läckberg gaan over liefde, relaties en huiselijk Zweden. Ze eten kaneelbroodjes en trekken hun schoenen uit bij de deur als ze op visite komen. Läckbergs thrillers (Engeleneiland is net uit) spelen zich altijd af in haar eigen geboorteplaats, het calvinistische West-Zweedse kustdorpje Fjallbäcka, 'dat veel weg heeft van een Nederlands dorp'. Ze verkocht 500 duizend thrillers in Nederland en wereldwijd 9 miljoen exemplaren.

De Zweedse Nicci French. Lars Kepler verkocht in Nederland 226 duizend exemplaren, en 2 miljoen in het buitenland. Schrijfechtgenoten Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril mogen dan nieuwelingen zijn, ze staan met beide benen in de Zweedse zware, sombere traditie.

Hun thrillers met de Finse, intuïtieve superspeurder Joona Linna in de hoofdrol, een man met een bezwaard verleden, zijn meteen de bloederigste, en bovendien erg sfeervol beschreven. Dennenbossen in de regen, meertje in maanlicht, nevel, een bebloede hamer...

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden