Over het gebruik van de ladderlift

Zelfs de vele terzijdes boeien, in het gewiekste 'klachtenboek' van debutant Christophe Van Gerrewey.

EDITH KOENDERS

Gefnuikte liefdes genoeg in de literatuur, maar weinigen slagen erin om daar op zo'n gewiekst droogkomische wijze over te schrijven als de jonge Vlaming Christophe Van Gerrewey in zijn romandebuut Op de hoogte. Gedumpt door zijn ex zit de ik-figuur in het huis van vrienden die op vakantie zijn. Een jaar eerder paste hij nog met zijn vriendin op ditzelfde huis en op de kat Muisje. Dat verblijf duurde toen niet lang, zoals al de keren dat de twee geliefden ergens samen verbleven niet lang duurden.

In beeldende zinnen richt de ik-figuur zich tot zijn ex: 'Ik zou je in deze eerste zin moeten stoppen, als een zakdoek die vol plooien verborgen zit in een vuist, en die door een clown als een boeket tevoorschijn wordt gehaald. Zo hoort het bij een brief.' Om later op te merken 'dit is geen brief, het is ook geen gefictionaliseerde brief of een briefroman'. Wat dan wel? 'Een klachtenboek'?

Aanvankelijk lijkt de versmade minnaar het toppunt van redelijkheid, hij wil zijn ex van een aantal zaken op de hoogte brengen en spant de lezer voor zijn karretje. Minutieus en met gevoel voor het absurde haalt hij herinneringen op aan het lief en leed dat ze gedeeld hebben, van een bezoekje aan Ikea tot de vlooienplaag van Muisje. De lezer voelt met hem mee: waarom is zo'n aardige jongen in vredesnaam aan de dijk gezet? Maar gaandeweg, als hij zijn ex citeert, zien we ineens iemand anders. Door deze onbetrouwbare verteller is niets meer wat het lijkt.

Op de hoogte gaat behalve over de liefde ook over wonen. Bijna alle scènes spelen zich af in of rond een appartement nu eens in Gent, dan weer in Antwerpen of Den Haag. Als de ex ten slotte een nieuwe flat betrekt, betekent dat - hoe symbolisch - het eind van de relatie. De pagina's lange beschrijving van deze verhuizing blijft boeien door de vele terzijdes, of ze nu over de slaap gaan of het gebruik van een ladderlift, Van Gerrewey kan een steen nog tot leven wekken.

Christophe Van Gerrewey: Op de hoogte.

De Bezige Bij; 192 pagina's; € 19,95.

ISBN 978 90 8542 350 8.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden