Over elke tophonderd valt te twisten

De sportgeschiedenis laat zich deels aflezen in de tophonderd die de Amerikaanse sportzender ESPN heeft laten samenstellen. Op de volgorde van de gekozenen valt veel aan te merken, en natuurlijk worden er genoeg bekende sporters ook niet genoemd....

ROLF BOS

WAYNE GRETZKY is de grootste sportman die de afgelopen eeuw in de Verenigde Staten actief is geweest. Niet Carl Lewis, Babe Ruth, Bob Beamon, Jesse Owens of Cassius Clay hebben de meeste indruk gemaakt op de Amerikaanse sportliefhebber, maar de ijshockeyer uit Canada (!) die altijd nummer '99' draagt, werd in een enquête van sportzender ESPN als nummer één gekozen.

De eeuw is nog niet afgesloten, maar ESPN stelde al een lijst samen van 101 grote sporters, die de afgelopen eeuw actief waren. De Amerikanen noemen het een all-time-list, die de gehele globe omspant, maar ze beperkten zich wel tot vrijwel louter Amerikaanse sportmannen (vrouwen komen er sowieso bekaaid af).

Alleen de namen van de Italiaanse autocoureur Mario Andretti (79) en tennisster Martina Navratilova vallen op door hun buitenlandse afkomst. Navratilova is Tsjechische van huisuit, maar ze verwief halverwege haar carrière het Amerikaanse staatsburgerschap. De meervoudige Wimbledon-kampioene reikte tot de 51ste plaats.

Dat is twintig plaatsen hoger dan O.J. Simpson, die als football-speler op de lijst werd opgenomen, maar die een groot deel van zijn status te danken heeft aan zijn carrière op het witte doek en in de rechtszaal.

Met zijn 71ste plaats staat O.J. Simpson net iets hoger dan John McEnroe (78), maar weer lager dan de 69ste plaats van Jimmy Connors. En Pete Sampras? Het Amerikaanse tennisfenomeen staat op de 44ste plaats, hetgeen te maken zal hebben met zijn saai imago.

De namen van Emil Zatopek, Abebe Bikila, Fanny Blankers-Koen, Pelé, Johan Cruijff, Miguel Indurain of Bernard Hinault komen niet voor op de ESPN-lijst. Voetballers en wielrenners ontbreken zelfs helemaal, deze sporten bestaan kennelijk niet voor Amerikanen.

Zelfs Greg Lemond, de Amerikaanse winnaar van de Tour de France, is niet opgenomen op de lijst. Vreemd genoeg staat Eric Heiden (groot schaatser, iets mindere wielrenner) weer wel in de tophonderd. De viervoudig olympisch kampioen bezet de 74ste plaats, een plaats lager dan collega Bonnie Blair, die blijkbaar op het olympisch ijs net iets meer indruk heeft gemaakt.

De lijst biedt een aardige zicht op de sportieve interesses van Joe Six-pack, de Amerikaanse Jan Modaal. Hij houdt van American Football, basketball en hockey (ijshockey dus). Atleten staan wel op de lijst; Jesse Owens (2) en Jim Thorpe (5) kregen voorrang boven de olympische gouddelver Carl Lewis (14).

Hij noemde zichzelf de grootste, maar het Amerikaanse publiek verwees hem naar een derde plaats: bokser Mohammed Ali. Dat is altijd nog een paar treedjes hoger dan basketballer Michael Jordan, die een achtste stek veroverde. Andere legendarische namen op de lijst: Babe Ruth (6), Joe DiMaggio (13), Jackie Robinson (24), Sugar Ray Robinson (37), Rocky Marciano (43), Jack Dempsey (83) en Bob Beamon ('slechts' 93ste).

De toptwintig van ESPN: 1. Gretzky, Wayne (ijshockey); 2. Owens, Jesse (atletiek), 3. Ali, Muhammad (boksen); 4. Mays, Willie (honkbal); 5. Thorpe, Jim (atletiek) 6. Ruth, Babe (honkbal), 7. Sanders, Barry (football); 8. Jordan, Michael (basketbal); 9. Rice, Jerry (football); 10. Payton, Walter (football).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden