'Over een maand zit ik tussen vier muren, nu kijk ik uit over twintig hectare weiland'

Jac (64) zit vol mooie verhalen over het dorp dat hem zo lief is, het verenigingsleven en de dorpsfiguren. Zelf is hij ook een bekend gezicht, en een graag geziene gast van café De Kemphaan in Oost-, West- en Middelbeers.

null Beeld
Beeld

Jac: 'Ik heb een groencentrum aan huis. Veertig jaar lang heb ik niets anders gedaan dan gebouwd, afgebroken en gebouwd. Het bedrijf begon klein en is steeds gegroeid. Wat er nu staat is gloedjenieuw, pas twee jaar oud, dus ik kan het met een gerust hart overdragen aan de oudste van mijn drie dochters.

'Ik vind het belangrijk dat zij met haar gezin bij het bedrijf kan wonen. Dit jaar zette ze haar huis te koop, met het idee: het gaat vast lang duren voor het weg is. Maar binnen vier dagen was het verkocht. Nu is alles in een sneltreinvaart terechtgekomen. De ouweheer moet wijken: mijn vrouw en ik hebben per 1 oktober tijdelijk een huis gehuurd, tot we een nieuwe plek hebben gevonden.

'Beers is een prachtdorp. Ik ken bijna iedereen uit iedere straat, ik vind het overal mooi, maar ik wil niet overal wonen. Over een maand zit ik tussen vier muren, nu kijk ik uit over twintig hectare weiland, ik zie de koeien en de paarden lopen, links, rechts vrij uitzicht. Ons pa zei altijd: 'Zo ver als je kunt kijken, het is gelijk van ons.' Ook de konijnen, ook de hazen, ook de fazanten. Ik jaag niet op ze, maar ik zie ze graag lopen.

'In het deel van de boerderij waar ik geboren ben, woont nog altijd een van mijn broers. Aan de rechterkant woonden wij. Tussenin, in de oude stal, zaten mijn inmiddels overleden ouders. Mijn dochter heeft altijd gezegd: 'Pap, opa is hier oud geworden, dat kun jij toch ook?' Maar ik heb gemerkt: als je zo dicht op elkaar woont, ga je je onwillekeurig met elkaar bemoeien. Als wij 's avonds een keer laat thuis waren, kregen we het de dag erna van mijn vader te horen: 'Waar bende gisteren geweest?' Of: Wie was dat bij jullie?' Ik wil dat mijn kinderen niet aandoen.

'Daarnet was ik de vogelkooi zuiver aan het maken. Mijn vogels kunnen niet mee naar het huurhuis. Enkele leden van de vogelvereniging, de Beerse Vogelvrienden, nemen een deel van de kanaries en wilde kwartels over, de rest moet ik verkopen. Zodra we een ander huis hebben gekocht, begin ik opnieuw.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden