Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

Óf het Nieuwsproefwerk wordt steeds gemakkelijker, of de lezers worden steeds slimmer. Door Joep Verdonck en Bert Wagendorp..

Ja hoor, daar zijn ze dan: de eerste foutloze inzendingen van het jaarlijkse Nieuwsproefwerk. Het heeft drie jaar geduurd, maar drie deelnemers slaagden er in om de juiste antwoorden te vinden op de 43 vragen die in het Vervolg van 22 december 2007 werden gesteld.

En om te laten zien dat het niveau van de oplossingen in de breedte blijft stijgen, maakten nog eens tien mensen slechts één fout. Die ene fout was vaak te vinden in de rubriek ‘Cryptisch nieuws’, vraag nummer 27. ‘Uitverkoren’ was het trefwoord en dat slaat terug op acteur Pierre Bokma die een Emmy Award kreeg voor zijn rol in de film De Uitverkorene.

Tientallen deelnemers zagen een verband met de de toespraak van hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant bij de uitvaartbijeenkomst voor schrijver Jan Wolkers. Daarbij herhaalde Broertjes het antwoord dat Wolkers twee jaar eerder had gegeven op de vraag wat hij zou doen als er toch een hemel zou bestaan. ‘Dan weet ik zeker dat er ineens een oude baas naar voren zal stappen die zegt: Het spijt me voor de anderen, maar is hier ook ene Jan Wolkers? Want die is uitverkoren.’

Na loting komt de eerste prijs toe aan Annet Lenderink uit Diepenveen. Zij krijgt ingelijst en wel een originele cartoon (een van de vijf op 22 december in de Volkskrant afgebeelde prenten) van Jos Collignon.

De andere twee foutloze inzendingen (W. Schrover uit Velsen en Mieke de Graaf-Ter Horst uit Overasselt) worden beloond met een exemplaar van de Bosatlas van Nederland. Dat laatste geldt ook voor twee deelnemers met een fout: Johan Keuning uit Buurmalsen en de familie Van der Vorm.

De zesde tot en met tiende prijs, exemplaren van van het boek Als de wereld vergaat, verhuis ik naar Nederland van Jan Blokker jr., is voor A. Altink uit Malden, Ton de Looff, Rene Paulissen uit Rotterdam, Cees Kant uit Almere en Philip van der Ploeg uit Waddinxveen.

Over de uitslag kan, net als de voorgaande keren, niet worden gecorrespondeerd.

Vraag 1 tot en met 5 (tekeningen Jos Collignon) : 1: PCM blijft berooid achter na verkoop door investeringsmaatschappij Apax, 2: Bijeenkomst van de G8 in Heiligendamm, 3: Feest in Irak na overwinning in toernooi om de Azië Cup, 4: Wilders pleit voor verbod van Koran in Nederland, 5: SP is volgens voorman Marijnissen meest democratische partij van Nederland.

Vraag 6 tot en met 15 (citaten): 6: Het gaat er niet om wat u zegt, maar wat u denkt (Willem Holleeder), 7: Ik zit in de politiek, niet in de koehandel (Wouter Bos), 8: You look sensational (Harry van Bommel), 9: Meisjes in naveltruitjes worden niet van straat gehaald (Ronald Plasterk), 10: Wel daar ben ik dan, hoewel ik op sterven zou liggen (Fidel Castro), 11: Als ik minister van Verkeer was geweest, waren de files nu een stuk korter (Rita Verdonk), 12: Het voortbestaan van de VVD staat op het spel (Hans Wiegel), 13: Hier ben ik een vis in het water, het oerwoud is mijn thuis (Tanja Nijmeijer), 14: Dit boek zet aan tot haat en moord (Geert Wilders), 15: Met literaire polemiek heeft zulke reutelende gierspuiterij niets te maken (A. F. Th. van der Heijden)

Vraag 16 tot en met 25 (rijtjes): 16: 50, 50, 20, 50 tot 100 man (toegezegde hulptroepen voor Uruzgan uit Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Frankrijk), 17: 11 januari, 18 januari, 8 februari, 8 juni (weeralarm KNMI), 18: 397 miljoen, 219 miljoen, 497 miljoen (opgelegde boetes door Europese Commissie), 19: Sidr, Felix, Dean, Pabuk, Wutip (orkanen en stormen, 20: Moshe Katsev, Kevin Rudd, Pius Ncube, Paul Depla (bij seksschandalen betrokken politici), 21: Numico, Getronics, Grolsch, Hagemeyer (overgenomen Nederlandse bedrijven), 22: Mijn eigen lied, Wij zitten goed, Dikke lul, drie bier, Vervelië (kandidaat voor nieuw volkslied), 23: Ielja Strik, Eric Goossens, Johan Gielen, Jean-Paul de Bruijn (Nederlandse wereldkampioenen), 24: De goddelijke kanarie, Soldaat van Oranje, Het Teken van Jona, De Doodshoofdvlinder (boeken van overleden Nederlandse schrijvers), 25: Haarlem, Duiven Culemborg, Leiden (te renoveren NS-stations).

Vraag 26 tot en met 35 (cryptisch nieuws): 26: Noach naar Rotterdam (replica Ark van Noach in Rotterdam), 27: Uitverkoren (Pierre Bokma wint Emmy Award voor zijn rol in film De Uitverkorene), 28: Gaat het weer een beetje? (overlijden Gert Jan Dröge), 29: De zee schuimt/Als een dekmantel/Van blinkend haar (gedicht Jan Wolkers op postzegel van 44 cent), 30: Tuttebollenkakkieland (verschijnen van bloemlezing Nederlandse poëzie, 31: Tokio-Amsterdam 191-4 (Michelinsterren in beide steden), 32: 81-28, 82-35, 70-24 (doelsaldo van PSV, Ajax en AZ op voorlaatste speeldag seizoen 2006-2007), 33: Zeshonderdduizend dwarsliggers (opening Betuwelijn), 34: Pelle-Vottari-Romeo vs. Strangio-Nirta (afrekening Calabrische maffia in Duisburg), 35: Tata aan Zee (Corus overgenomen door Tata Steel).

Vraag 36 tot en met 40 (wat hoort bij wat): 36: De Grote Donorshow (C, M, R, S, V), 37: De kabinetsformatie (D, G, K, Q, Y), 38: Tv-zender Tien houdt op te bestaan (B, F, H, L, T), 39: Rasmussen wordt uit Tour gezet (A, E N, P, X), 40: Proces tegen Willem Holleeder (I, J, O, U, W).

Vraag 41 tot en met 43 (foto’ s): 41: (opening Keukenhof door Deense kroonprinses), 42: (herdenkingsconcert voor prinses Diana), 43: (Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in Bhutan).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden