Over Bill, Monica en natuurlijk Osama

De naschokken van Bill Clinton in zowel de affaire-Monica Lewinsky als de bomaanslagen in Afrika zijn reden voor Newsweek te vragen of de Amerikaanse president wel leiding kan blijven geven aan het machtigste land ter wereld....

Oftewel, hoe hoog is het waarschijnlijkheidsgehalte dat Clinton en zijn adviseurs goed naar de film Wag the Dog hebben gekeken? Daarin begint een door een seksaffaire in het nauw gedreven president een oorlog om de aandacht af te leiden van het netelige binnenlands-politieke probleem.

Dat gelooft Newsweek niet: 'Gelukkig is onze commandostructuur niet zodanig dat als de president zijn generaals beveelt te springen, zij slechts vragen ''hoe hoog?''.

Het Duitse blad Focus schrijft over 'de twee gezichten van Clinton, vrouwenheld en staatsman'. Twee keer binnen drie dagen sprak hij de natie toe. Eerst over Monica Lewinsky en vervolgens over de Amerikaanse actie tegen de terroristen van Osama bin Laden. Zijn tweede optreden ging hem beduidend beter af dan het eerste. Hier was hij de trotse opperbevelhebber die koen meldde dat hij de strijdkrachten had opgedragen doelen in Sudan en Afghanistan aan te vallen en niet de ontmaskerde 'lustzondaar'.

Focus noemt het tijdstip van de aanval 'behoorlijk pikant', gezien de zaak-Lewinsky. Zijn de motieven achter de aanval wel zo zuiver geweest als Clinton beweert?, vraagt het blad zich af. 'Terwijl de kruisraketten insloegen in Sudan en Afghanistan, liet de 25-jarige ex-stagiaire haar eigen bom ontploffen bij speciale aanklager Kenneth Starr. Lewinsky weersprak Clintons verklaring op een aantal belangrijke punten.

Wat erger is: de Amerikaanse aanval iscontraproductief, zegt de Hamburgse politicoloog Rainer Tetzlaff. ' Clinton had de extremisten geen betere dienst kunnen bewijzen.'

Ook Der Spiegel kan niet om Clinton heen. Onder de speelse, maar onvertaalbare kop 'Bill Clintons eiliger Krieg' trekt het blad de conclusie dat de Amerikaanse president met de aanvallen op Afghanistan en Sudan 'zich uit de affaire-Monica Lewinsky heeft proberen te schieten'. Maar daar roept hij alleen maar een confrontatie met de islamitische wereld op, schrijft het blad afkeurend.

De keuze voor kruisraketten was bovendien meer politiek van aard dan militair. 'Het Witte Huis durfde het kennelijk niet aan gevechtsvliegtuigen in te zetten en het risico te lopen dat piloten van neergehaalde toestellen gevangengenomen zouden worden', aldus Der Spiegel. Maar Clintons keuze voor Osama bin Laden als super-engerd 'had Steven Spielberg niet kunnen overtreffen'.

The Economist belicht nog wel wat achtergronden over de bomaanslag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, maar besteedt geen aandacht aan de Amerikaanse contra-acties in Afghanistan en Sudan. Wel schrijft het blad over de Amerikaanse vermoedens dat Osama bin Laden achter de aanslagen zat.

De bom in Nairobi heeft wel geleid tot een golf van solidariteit in Kenia. Direct na de explosie kwam de politie met geweren en wapenstokken aanzetten in plaats van scheppen en houwelen. Zij werden eenvoudigweg weggestuurd door minachtende burgers die met de blote handen het puin op overlevenden doorzochten. Goedgeklede zakenlieden stonden zij aan zij met straatkinderen te graven. Aziatische zakenlui reden hun werknemers met open bestelauto's naar de plek des onheils om hulp te bieden.

Buschauffeurs stuurden hun passagiers het voertuig uit zodat de bussen vol met gewonden naar ziekenhuizen konden rijden: binnen een half uur waren alle spoedopname-afdelingen van de ziekenhuizen vol met slachtoffers van de bom. Het zal wel van korte duur zijn, maar Kenia heeft eventjes weer het gevoel van eenheid en solidariteit gekend uit de dagen van de onafhankelijkheid, 35 jaar geleden, concludeert The Economist.

Eric Outshoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden