Over alles en iedereen

Transfer Chris Buur wordt de chef van het tweede katern van de Volkskrant. Hij is nu hoofdredacteur van de VARAgids, waar hij in 2007 Daan Dijksman opvolgde. Daarnaast levert hij bijdragen aan het maandblad Esquire. Buur (40) kwam bij de VARA terecht als dienstweigeraar en werd in 2001 adjunct-hoofdredacteur van de omroepgids. Na zijn studie film- en televisiewetenschap werkte hij onder meer voor het filmtijdschrift Skrien.

Leerstoel Oud-staatssecretaris van Onderwijs Roel in 't Veld wordt bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij houdt zich bezig met onderzoek op het gebied van duurzaamheid in het openbaar bestuur. In 't Veld was eerder hoogleraar in Nijmegen, Rotterdam, Leiden, Amsterdam en Utrecht. In 1993 werd hij staatssecretaris, maar moest opstappen nadat ophef was ontstaan over zijn nevenfuncties.


Schaamnaam Con Domen heeft de vreemdste naam van Nederland. Dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn de afgelopen weken op 3FM op zoek gegaan naar de gekste namen. Ongeveer 50 duizend luisteraars hebben hun stem uitgebracht. Domen won net van Piet Saman, Justin Case, Klaartje Komen en Metje Hol. De 'schaamnamen' werden door de dj's gecontroleerd op echtheid. In de vorige edities van de zoektocht wonnen Stanley Messie en Fokje Modder.


Locatie Auteur Ronald Giphart is vanaf februari een jaar lang Schrijver op Locatie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. In deze functie zal Giphart onder meer discussies aanzwengelen en een bijdrage leveren aan colleges. Als thema van zijn nieuwe functie heeft Giphart 'omzien in verwondering' gekozen. Verwondering is de basis van de wetenschap, volgens de auteur. Voorgangers van Giphart zijn onder anderen Renate Dorrestein, Marcel Möring en Abdelkader Benali.


Muziekprijs Het Gesualdo Consort Amsterdam, onder leiding van Harry van der Kamp heeft zondagavond de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 gewonnen. Het ensemble kreeg de prijs voor de indrukwekkendste prestatie van een ensemble met Het Sweelinck Monument, het integraal opgenomen, vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck op zeventien cd's.


Overleden Voormalige atleet en jazzmuzikant Chris Smildiger (81) is overleden. Smildiger was in 1953 en 1955 Nederlands kampioen hardlopen op de 400 meter. Daarnaast speelde hij gedurende een 60-jarige muzikale carrière contrabas in de belangrijkste Nederlandse dixielandorkesten, waaronder de Dutch Swing College Band. In de jaren zeventig maakte hij plaatopnamen met tenorist Buddy Tate en trompettist Harry 'Sweets' Edison .


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden