Ovenschotel met knolselderij en koolrabi

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: laagjes-ovenschotel (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld -

Er waart een mythe rond. De mythe dat ovenschotels per definitie tijdsbesparend werken. Dat je daarvoor niet of nauwelijks achter de pannen hoeft te staan. Dat je zorgeloos de boel in de oven schuift en zo opeens 26 in plaats van 24 uur in een dag hebt. Maar zal ik u eens iets vertellen? Ze liegen. Het is niet waar. Het is vaak niet sneller klaar. Maar wel beter te plannen.

Want als het gezinsleven en de vier bijbehorende agenda's en bioritmes op volle toeren draaien, alles en iedereen op één dag maar op uiteenlopende momenten atletiekt, werkt, rugbyt of zingt en de volgende dag weer vroeg op moet, kan een ovenschotel wel degelijk uitkomst bieden.

Neem een glazen ovenschaal, dan zie je de laagjes het beste. Dat kan voor je jongste, die al lang in bed moest liggen, net het verschil maken tussen slaperig dooreten of al etend omvallen. Je oudste kan kieskeurig kijken of het al die laagjes wel lust. En het staat leuk.

Schil de knolselderij. Spoel goed af onder de kraan, zodat alle aarde eraf is. Die blijft nog wel eens in de wortels zitten. Spoel je snijplank ook af. Klief de knol doormidden en snijd de ene helft in blokken van 3 à 4 centimeter. Snijd de aardappels in evengrote stukken en kook deze samen met de stukken knolselderij in gezouten water in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met wat boter tot puree.

Ingrediënten

1 knolselderij
300 g aardappels geschild
boter
olijfolie
zout, peper
2 uien, gesnipperd
350 g rundergehakt
3 teentjes knoflook
1/2 bouillonblokje
1 kopje gehakte peterselie
1 koolrabi
200 g peultjes, schoongemaakt

Snij de andere helft van de knolselderij in kleinere blokjes van 1 tot 2 centimeter, bestrooi ze met zout en bak die in de olijfolie op een rustig vuurtje goudbruin. Laat ze op een keukenpapiertje uitlekken.

Bak de uien goudbruin en bak het gehakt rul in diezelfde pan. Voeg de geperste knoflook, het bouillonblokje en de peterselie toe. Roer er een half kopje water door en laat vijf minuutjes pruttelen.

Schil de koolrabi en schaaf er met de kaasschaaf dunne plakken van. Blancheer ze eventjes, anders blijven ze straks te hard. Vet nu een ovenschaal in. Neem een ruime: de mijne was 20 bij 30 cm. Of neem vier bakjes van 10 bij 15 cm, als iedereen op andere tijden eet.

Verdeel de helft van de puree op de bodem van de schaal. Strijk glad met een natte spatel. Leg daarop de helft van de peultjes, daar bovenop de helft van het gehakt. Verdeel daarover de helft van de plakjes koolrabi. Herhaal dit: je hebt nu acht laagjes. Strijk de puree weer mooi glad en strooi daar de knolselderijblokjes over. Zet de schotel 20 tot 30 minuten in een oven van 180 graden.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden