OV-jaarkaart

HET conflict tussen minister Ritzen en de Kamer over de OV-jaarkaart voor studenten is hoog opgelopen, maar zal uiteindelijk wel met een sisser aflopen....

Maar terwijl de VVD van de OV-jaarkaart af wil en er dus zeker geen extra geld voor wil uittrekken, menen de oppositiepartijen juist dat bestaande rechten van studenten zoveel mogelijk moeten worden gewaarborgd. PvdA en D66 op hun beurt neigen naar dat laatste standpunt, maar maken niet erg duidelijk wat ze daarvoor over hebben.

Het PvdA-kamerlid Van der Ploeg vroeg minister Zalm om 90 miljoen, maar zijn motie (die natuurlijk ook door de oppositie wordt gesteund) is vooral bedoeld om de VVD en de minister een prijs te laten betalen voor de recalcitrante koers van de liberale kamerfractie.

In PvdA-kring wordt Van der Ploegs motie daarom als een 'tactische meesterzet' beschouwd. Op de vierkante kilometer die Binnenhof heet, is dat ook wel waar. Maar wat in het bizarre debat toch vooral opvalt, is dat de Kamermeerderheid wel weet wat ze niet wil, maar niet wat ze wel wil. Het kabinet doet er dan ook verstandig aan zijn poot stijf te houden, ook al omdat Ritzen niet slecht heeft onderhandeld. De studenten denken daar - begrijpelijk genoeg - anders over, omdat voor een volgende generatie studenten de keuze tussen een week- en weekendkaart vervalt. Dat is echter de consequentie van de bezuinigingen waarop paars zichzelf heeft vastgelegd.

Met een schuin oog naar het studerende electoraat wekken PvdA, D66 (en ook het CDA) nu even de indruk daarvan af te willen. Maar het is de vraag wat er van die beloften terecht zal komen als er straks een nieuw regeerakkoord wordt opgesteld. Mocht daarin opnieuw een bezuinigingsronde worden opgenomen, dan kan de OV-jaarkaart misschien maar beter helemaal worden afgeschaft.

Uit milieu-oogpunt is de OV-jaarkaart misschien verdedigbaar, maar puur economisch is het een monstrum. Het contract vormt voor de vervoersbedrijven bepaald geen stimulans zelf klanten aan zich te binden. Voor de studenten is de kaart een vorm van gedwongen winkelnering. Daarmee valt best te leven, zolang de voordelen ervan de nadelen te boven gaan. Maar als de kaart verder wordt uitgekleed, zal hij voor veel studenten minder aantrekkelijk worden. Een principiële discussie over de OV-jaarkaart voor studenten, lijkt geen overbodige luxe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden