Ov-fiets groeit harder dan verwacht

UTRECHT (ANP) - De groei van ov-fiets verloopt sneller dan verwacht. In het eerste kwartaal maakten Nederlanders 90.000 ritten op de huurfiets van de Nederlandse Spoorwegen, waarmee de doelstelling van 78.000 ruimschoots werd gehaald.

In het eerste kwartaal van 2007 lag het aantal ritten nog op 65.000. ,,Ondanks het natte voorjaar hebben we onze doelstelling ruimschoots gehaald'', constateert directeur Kaj Mook van ov-fiets.

Het aantal uitgiftepunten van de blauwe huurfietsen steeg sinds begin dit jaar van 140 naar 156. ,Ons doel voor het hele jaar was 155 uitgifteplekken, het groeitempo heeft ons nogal verrast'', aldus Mook. Volgens hem houdt de groei vooral verband met het enthousiasme bij gemeenten en provincies, die zeer bereid blijken te zijn om stallingsruimte beschikbaar te stellen.

Meer forenzen op de fiets

De Nederlandse Spoorwegen exploiteren ov-fiets sinds 1 januari. Daarvoor was het huursysteem (2,85 euro voor twintig uur fietshuur, jaarabonnement 9,50 euro) in handen van een stichting.

Mook wil dat het aantal ritten tussen nu en 2011 verdrievoudigt naar een miljoen per jaar. Na de zomer begint in Amsterdam een proef om meer forenzen op de ov-fiets te krijgen en op 20 mei begint een campagne om de tweeduizend bedrijven in de omgeving van het NS-station Amsterdam Sloterdijk te interesseren voor het vervoermiddel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden