OV-chipkaart nu helemaal gekraakt

Het is mogelijk om met een alledaagse laptop binnen een paar seconden de gegevens van de ov-chipkaart te kraken. Diverse politieke partijen zijn ongerust.

ANP

Een ov-chip is op twee manieren beveiligd. De eerste beveiliging was begin maart al gekraakt. Nu is de tweede technische drempel geslecht, zoals dr. Wouter Teepe van de universiteit het uitdrukt. In eerste instantie was daarvoor een zware computer met een grote harde schijf en veel tijd nodig. Maar met de nieuwe, in Nijmegen bedachte methode is het nu mogelijk om na het afluisteren van één transactie alle geheime sleutels van alle chipkaarten binnen een paar seconden te kraken.

Contra-expertise
Teepe heeft de methode van de Radboud Universiteit op 28 maart aan medewerkers van het ministerie van Verkeer gedemonstreerd. Toen had hij voor de kraak nog negen minuten nodig. Het ministerie heeft de universiteit van Londen opdracht gegeven voor een contra-expertise. Britse wetenschappers moeten uitzoeken of een door TNO geadviseerde methode om de beveiliging provisorisch te verbeteren, werkt.

Volgens de onderzoekers is het eenvoudig om de beveiliging te kraken doordat in de kaart goedkope, verouderde chips zitten. Trans Link Systems, de producent van de chipkaart, stelt dat kwaadwillenden die gegevens van ov-chipkaarten zouden kopiëren op een nagemaakte kaart daar maar kortstondig plezier van zouden hebben. Trans Link controleert namelijk elk etmaal de gegevens van de gebruikte kaarten, zodat kopieën snel aan het licht komen.

Onmogelijk
Wetenschapper Teepe van de Radboud Universiteit stelt echter dat het onmogelijk is om uitsluitend illegale kopieën van de chipkaart te blokkeren. Trans Link kan volgens Teepe namelijk nooit vaststellen welke van de twee kaarten met hetzelfde nummer de echte kaart is en welke de kopie. Bij blokkering wordt dus altijd een onwetende reiziger gedupeerd.

De uitkomsten van de contra-expertise uit Londen gaat maandag naar de Tweede Kamer. Dan moet ook blijken of de kaart is te repareren totdat er een nieuwe kaart is.

Ongerust
Diverse partijen hebben aangegeven ongerust te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. VVD'er Paul Krom stelt dat er echt een probleem is als blijkt dat de huidige chipkaart ‘niet met plak- en knipwerk in de lucht is te houden’. CDA'er Jan Mastwijk vindt de bevindingen van de universiteit van Nijmegen ‘niet best’. De ChristenUnie stelt voor de strippenkaart voorlopig aan te houden, zolang de ov-chipkaart niet gegarandeerd veilig is. GroenLinks stelt dat deze nieuwste ‘kraak’ het definitieve failliet van de kaart betekent.

GroenLinks Rotterdam wil dat de proef met de ov-chipkaart in Rotterdam onmiddellijk wordt stopgezet. De partij heeft hiertoe een spoeddebat met de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd. ‘De ov-chipkaart is onbetrouwbaar, duur en gebruiksonvriendelijk’, stelt raadslid Arno Bonte. Hij pleit voor een experiment met het betalen per telefoon in plaats van met de ov-chipkaart. In het buitenland blijkt deze methode ook goed te werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden