Oudste zoon Trump niet meer beveiligd door Secret Service: hij was aantasting privacy zat

De oudste zoon van president Trump, Donald jr., wordt niet langer beschermd door de Secret Service. Hij en zijn gezin wilden meer privacy. Trumps zoon, die mede de Trump Organization leidt, was het zat om met name tijdens vakanties, kampeertrips en zijn vele jachtuitjes in het bos voortdurend achtervolgd te worden door een batterij presidentiële beveiligers.

Redactie
Donald jr. met zijn zusjes Tiffany en Ivanka. Beeld AFP
Donald jr. met zijn zusjes Tiffany en Ivanka.Beeld AFP

Dit heeft een Witte Huis-functionaris bevestigd tegenover The New York Times.

Donald jr., die in New York woont, was een van de achttien familieleden van de president die de Secret Service continu beveiligt. De stopzetting volgt op een voorval in de zomer waaruit bleek dat hij de beveiliging meer dan beu was. Trumps zoon wilde toen zonder Secret Service-agenten op vakantie met zijn gezin naar de Bahama's.

De dienst ging schoorvoetend akkoord nadat Donald jr. had geëist dat de beveiligers thuis zouden blijven. Het gezin bracht toen enkele dagen door op een jacht, zonder een beveiliger om zich heen, zo meldde CNN dinsdag.

Een bron die op de hoogte is van de beveiliging die de Secret Service tot afgelopen week het gezin gaf, noemt de stopzetting 'een groot risico'. 'Het is gewoon een stomme beslissing', zegt hij. Trumps oudste zoon moet vaak naar het buitenland voor zakenreizen. Of hij in het buitenland ook niet beveiligd zal worden, is niet duidelijk. Familieleden van de president worden niet automatisch beveiligd. Het ligt aan de president om te bepalen hoeveel hij van zijn naaste familieleden wil laten beschermen door Secret Service-agenten.

Donald Trump jr. met zijn vrouw tijdens de presidentsverkiezingen. De oudste zoon van de president werkt in de Trump Tower in New York. Het hoofdkwartier van Trumps bedrijf zal nog wel beveiligd worden door de Secret Service. Beeld AFP
Donald Trump jr. met zijn vrouw tijdens de presidentsverkiezingen. De oudste zoon van de president werkt in de Trump Tower in New York. Het hoofdkwartier van Trumps bedrijf zal nog wel beveiligd worden door de Secret Service.Beeld AFP

Vele gereis

De stap van Donald jr. is ook niet uniek. Zo zag Ron Reagan, de zoon van president Reagan, vanaf 1984 af van de dagelijkse bescherming toen zijn vader werd herkozen.

Behalve Trumps achttien familieleden worden nog eens 24 anderen uit zijn entourage en regering klokje rond beschermd door de Secret Service. In totaal dus 42 mensen. Onder Obama waren het er veel minder: 31. Een van die 42 was presidentieel adviseur Kellyanne Conway. Haar beveiliging wordt nu echter stopgezet. Conway kreeg de beveiliging na diverse dreigementen toen de regering-Trump aantrad. Omdat het gevaar inmiddels is geweken, is besloten de Secret Service-agenten terug te trekken.

Het stopzetten van de beveiliging van Trumps zoon en van Conway is, financieel gezien, een meevaller voor de Secret Service. Vanwege het vele gereis van de president naar zijn golfclubs in Florida en New Jersey en de vele familieleden die beschermd moesten worden, wordt de dienst sinds Trumps aantreden geconfronteerd met fors hogere kosten. Onlangs bleek dat de dienst, die valt onder het ministerie van Financiën, nog tot en met september geld had om de president te beveiligen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden