Oudste priesters gaan voor bij behandeling misbruik

Klachten over seksueel misbruik door priesters en geestelijken die nog in leven zijn, worden 'met voorrang' behandeld door de klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. In totaal gaat het om ongeveer honderd aangeklaagde personen, zo maakte het meldpunt dinsdag bekend.

DEN BOSCH - 'Het gaat om oudjes - daar kun je niet meer te lang mee wachten', aldus een woordvoerder. Een aantal is al verschenen voor de klachtencommissie. Op die zittingen stonden ze oog in oog met de klagers die als jongens zijn misbruikt op internaat of school. Die confrontaties waren heel emotioneel', aldus de zegsman.


Tot dusver zijn in totaal 568 officiële klachten ingediend over seksueel misbruik in katholieke instellingen. Daarvan heeft de klachtencommissie er bijna honderd behandeld en afgerond. In pakweg de helft van de gevallen werd de klacht gegrond verklaard. Op de website van het meldpunt (meldpuntmisbruikrkk.nl) staan de eerste, geanonimiseerde uitspraken van de klachtencommissie. Zo wil het vernieuwde meldpunt, de opvolger van Hulp & Recht, laten zien 'dat we transparant werken'.


In het algemeen worden klachten ongegrond verklaard als de klager 'onvoldoende steunbewijs' kan overleggen en de aangeklaagde priester is overleden. De klachtencommissie heeft als uitgangspunt 'dat zij niet uitsluitend kan afgaan op de verklaring van een klager'. Ondersteunend bewijs kunnen verklaringen van schoolgenoten of collega's van de aangeklaagde geestelijke zijn, of een psychologisch rapport. 'Het is een elementair rechtsbeginsel dat iemand niet wordt veroordeeld op grond van één verklaring', zo valt te lezen in de uitspraak met betrekking tot een man die zegt tussen zijn 9de en 12de levensjaar misbruikt te zijn door een broeder van de congregatie van de Heilige Aloysius Gonzaga.


In totaal kwamen sinds begin vorig jaar ruim 2.000 meldingen over seksueel misbruik en geweld in katholieke instellingen binnen bij het meldpunt. 'We zijn met een forse inhaalslag bezig', aldus de zegsman. 'De organisatie is uitgebreid met ruim twintig mensen, zoals rechters, griffiers en juridisch adviseurs.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden