'Oudste mensachtige' uit Tsjaad leefde 7 miljoen jaar geleden

De oudste mensachtige ooit gevonden leefde bijna zeven miljoen jaar geleden in Noord-Tsjaad. In het zandsteen van de Djurab-woestijn is een vrij complete schedel opgegraven van deze soort....

Van onze verslaggever

Het fossiel staat dicht bij de splitsing tussen mens en aap, zeggen de ontdekkers in het Britse weekblad Nature. De vondst bevestigt volgens hen dat mensapen en mensachtigen zich eerder van elkaar gingen onderscheiden dan vaak is gedacht. Aanwijzingen daarvoor bestonden al, maar niet zo compleet en wat minder oud.

De meeste fossielen met sterke aap- en mensachtige kenmerken zijn opgegraven in het oosten en zuiden van Afrika en dateren van twee tot ruim vier miljoen jaar geleden. Daaronder is het 3,2 miljoen jaar oude skelet Lucy, dat in 1972 in Ethiopië werd ontdekt. Op basis van deze vondsten en van dna-onderzoek werd lange tijd aangenomen dat mens en mensaap vijf tot zes miljoen jaar geleden 'uit elkaar' begonnen te evolueren.

Maar de laatste tien jaar zijn er steeds meer overblijfselen van menselijke voorgangers opgedoken die wezen op een nóg eerder uit elkaar groeien. Tot nu toe was zes miljoen jaar het record: de leeftijd van enkele fossiele tanden uit Kenia.

De Tsjadische schedel is een jaar geleden gevonden door een internationaal team, waarvan Fransen en Tsjadiërs een belangrijk deel uitmaken. Het team gaf de nieuwe soort de wetenschappelijke naam Sahelanthropus tchadensis - 'Sahel-mens uit Tsjaad' - en de roepnaam Toumaï. Diens schedelinhoud (380 cc) was kleiner dan die van een chimpansee, maar hij had relatief kleine hoektanden.

Er zijn geen andere beenderen van de S. tchadensis aangetroffen, zodat niet met zekerheid is te zeggen of deze soort op twee benen kon lopen. Aangenomen wordt dat dit wel het geval was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden