Oudkerk: wegsturen onterecht

Rob Oudkerk vindt dat hij ten onrechte is weggestuurd wegens zijn bezoek aan de vorige maand gesloten tippelzone aan de Theemsweg in Amsterdam....

De situatie op de tippelzone, die er toe leidde dat burgemeester en wethouders besloten het gebied te sluiten, heeft Oudkerk als privépersoon destijds (najaar 2002) niet op andere gedachten gebracht. Oudkerk: 'Bij prostitueebezoek spelen dergelijke afwegingen geen rol.' Tot burgemeester Cohen hem op het matje riep en hem verzocht de Theemsweg voortaan te mijden.

Oudkerk werd maandagavond aan de kant gezet door zijn PvdA-fractie, juist vanwege zijn bezoek aan de Theemsweg. Gisteren koos de politicus voor een grootscheeps mediaoffensief. Omringd door hem trouw gebleven ambtenaren verscheen hij op vrijwel alle radio- en tv-zenders en hield hij afzonderlijke persconferenties. De boodschap: Oudkerk was toch eigenlijk wel verschrikkelijk te pakken genomen door schrijfster Heleen van Royen.

Heel duidelijk, aldus Oudkerk, was afgesproken dat Van Royen zijn ontboezemingen over pornosites, snuiven en hoerenbezoek zou toeschrijven aan 'een wethouder van een middelgrote stad in het midden des lands'.

Oudkerks nieuwe lezing kan volgens hem worden bevestigd door getuige Tom Egbers van Studio Sport, die bij het gesprek was. Egbers geeft geen commentaar en Van Royen zegt over Oudkerk: 'Hij liegt wederom'. Het dagblad Het Parool, dat de column publiceerde, was ook fout, zei Oudkerk. De krant kan gerechtelijke stappen verwachten, kondigde Oudkerk aan. Maandagavond gaf de ex-wethouder alleen zichzelf nog de schuld van zijn politieke ondergang.

Ook de politie kreeg er gisteren van langs. Oudkerk wil dat externe experts uitzoeken wie bij de politie van Amsterdam en/of Den Haag vertrouwelijke gegevens over hem naar buiten heeft gebracht. Dat de burgemeesters Cohen en Deetman opdracht hebben gegeven intern te zoeken naar lekken, vindt Oudkerk onvoldoende.

Dat zijn privéleven als publiek figuur aan bepaalde grenzen is gebonden, zoals zijn politiek leider Wouter Bos en oud-VVD-collega Geert Dales recentelijk zeiden, was Oudkerk onbekend. 'Ik ben er nu achter gekomen dat dit blijkbaar het geval is.'

Verder maakte hij vele malen melding van 'overweldigende steun' uit de bevolking. Duizenden berichten op zijn mobiele telefoon en computer. Van lezers die hun abonnement op Het Parool opzeggen tot juist ook van prostituees, die hem verzekeren dat hun beroep legaal is en dat ze belasting betalen. Ook de PvdA wordt volgens Oudkerk overstroomd met positieve reacties.

Tevens heeft hij lucht gekregen van komende demonstraties, van Amsterdamse fans die teleurgesteld zijn dat de PvdA hem de laan heeft uitgestuurd. De dagen voor zijn val heeft hij bovendien getest of hij nog normaal als wethouder kon functioneren. Hij was in een vmbo-school en zag niemand die vervelende opmerkingen maakte of zat te gniffelen.

Als wethouder, verzekerde Oudkerk, had hij het derhalve nog een paar maanden willen aanzien. Indien het werken hem alsnog onmogelijk was gemaakt, zou hij vrijwillig zijn afgetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden