Oudkerk kwam op tippelzone Theemsweg

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk (sociale zaken, onderwijs, integratie) was vaste klant bij de vorige maand gesloten tippelzone aan de Theemsweg....

'Ik wil de komende jaren niets meer van hem horen', zegt PvdA-voorzitter Ruud Koole.

Burgemeester Cohen maakte zondag in het tv-programma Buitenhof bekend dat hij zijn partijgenoot Oudkerk (48) op de vingers heeft getikt voor diens aanwezigheid op onder meer de Theemsweg. Juist in de periode nadat Oudkerk de Tweede Kamer had verruild voor het wethouderschap, voorjaar 2002, werd de gedoogzone een belangrijk en heikel politiek onderwerp in de Amsterdamse gemeenteraad.

Eind 2002 was de tippelzone overspoeld met buitenlandse prostituees, illegaal in Nederland, de meesten slachtoffer van vrouwenhandel. Toen de politie bovendien een snel groeiende handel in wapens en verdovende middelen aan de Theemsweg vaststelde, volgden 'schoonveegacties'. Een meerderheid van de Amsterdamse raad, waaronder de PvdA, wilde de zone sluiten.

Op advies van burgemeester en wethouders werd de situatie nog een halfjaar aangezien: gevreesd werd dat de tippelaarsters zich ongecontroleerd naar het stadscentrum zouden begeven. De PvdA ging overstag en slikte de bezwaren nog even in. Op 15 december 2003 gingen de afwerkplekken alsnog definitief op slot. Daarmee kwam een einde aan een zone die in 1995 was ingericht ten behoeve van heroïneverslaafde prostituees.

Fractievoorzitter Tjalling Halbertsma van de PvdA: 'Oudkerk is in het najaar van 2002 op de Theemsweg gesignaleerd door de politie. Cohen heeft hem onmiddellijk op het matje geroepen. Ik moet erkennen dat het gedrag van Oudkerk moreel niet aanvaardbaar is. Mijn oordeel over hem als mens is daardoor veranderd. Mijn opvatting over hem als politicus en wethouder is niet gewijzigd. Ik houd staande dat het een privékwestie is. Bezoek aan de Theemsweg was niet strafbaar. Mij verbaast wel dat Oudkerk nu het hardst wordt aangevallen door partijgenoten die de tippelzone juist wilden openhouden. '

Oppositieleider Maarten van Poelgeest (GroenLinks) gaat Cohen vragen wanneer Oudkerk zich precies op de Theemsweg heeft opgehouden. Van de antwoorden laat hij afhangen of er een motie van wantrouwen wordt ingediend. Oudkerk zelf heeft inmiddels bevestigd dat hij is bedreigd wegens zijn bezoek aan een prostituee in Den Haag. Begin 2000, hij was nog Kamerlid, kreeg hij een brief waarin gedreigd werd bepaalde video-opnamen vrij te geven. De dreigbrief werd ook naar de toenmalige fractieleider Ad Melkert verstuurd. Oudkerk deed aangifte bij de politie in zijn woonplaats, Amsterdam.

De Amsterdamse leden van de PvdA krijgen vandaag een brief van Oudkerk waarin hij zijn excuses aanbiedt voor de gevolgen van zijn uitlatingen tegen de schrijfster Heleen van Royen. Hij erkent de ophef daarover zelf te hebben veroorzaakt. Volgens PvdA-voorzitter Koole is dat niet voldoende. 'Cohen heeft het over rehabiliteren. Ik zeg: de schade moet echt gerepareerd worden. Kan de wethouder nog effectief in Amsterdam opereren, is de vraag. Als Oudkerk zakelijke successen heeft te melden hoor ik het graag.' Vandaag vergadert de PvdA-fractie over Oudkerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden