Oudkerk grijpt hard in

Groot nieuws dinsdag van de gemeente Amsterdam: Rob Oudkerk, PvdA-wethouder van Sociale Zaken, gaat 'hard ingrijpen' bij de Sociale Dienst....

Oudkerk gaat de administratieve rompslomp aanpakken. VVD-staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken heeft Amsterdam namelijk tot mei 2003 de tijd gegeven om de administratie over 2002 bij te werken. En dat zullen de 1500 medewerkers van de Sociale Dienst weten ook.

Een auditteam komt er, een controleteam in goed Nederlands - bestaande uit 45 van de éigen mensen - dat gaat bekijken wat er mis gaat bij de dienst. Bijgestaan door een centraal hulpteam - veertig eigen mensen - die de geconstateerde fouten moet herstellen.

'Er wordt op maximaal effect gestuurd', wil Oudkerk maar gezegd hebben. Want 'het plan voorziet in een kwaliteitsverbetering die in het verlengde ligt van de ambities uit het verbeterprogramma.'

Aha.

Hárd ingrijpen dus. Maar hebben we dat niet al eens eerder gehoord?

Was die hele Megabanenmarkt, de markt die tussen november 2001 en september 2002 zoveel mogelijk bijstandsontvangers aan een baan moest helpen, niet juist opgetuigd om een beetje orde te scheppen in de chaos bij de Sociale Dienst? De Megabanenmarkt zou een nieuw begin zijn voor de dienst. Alweer.

Hard ingrijpen lijkt een jaarlijks ritueel in Amsterdam. De Sociale Dienst is bezig aan zijn vijfde directeur in acht jaar. In tien jaar tijd kreeg de dienst te maken met vijf reorganisaties.

Knappe koppen kwamen en gingen. Hans Denijs, eerder al met succes werkzaam geweest bij twee andere sociale diensten, zou op verzoek van de toenmalig wethouder van Sociale Zaken Jaap van der Aa in 1995 alles veranderen. Bijna alle werknemers kregen een andere functie. Ze kregen een eigen klantenkring van wie ze alles wisten. Dossiers zouden niet meer van hand tot hand gaan, wat zou leiden tot minder fouten.

De achterstanden bleven.

En zo ging het vaker. Eind 1999 vond Frank Köhler, wethouder van GroenLinks, organisatie-adviseur Yvonne Baune van Boer & Croon bereid de Amsterdamse dienst om te vormen tot een klantgerichte organisatie.

Weer geen resultaat.

Over de Megabanenmarkt sprak Rob Oudkerk eerder niets dan lovende woorden: 90 procent van de dossiers was 'opgeschoond'. Maar nog geen vier maanden na het sluiten van de markt gaat de wethouder alweer 'hard ingrijpen'.

Mocht het harde ingrijpen onverhoopt niet de resultaten opleveren die ervan worden verwacht, dan is er altijd nog een oplossing voorhanden.

Hard ingrijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden