Ouderwets loyaal, hartstochtelijk én ijskoud

Oud-Philipstopman Cor van der Klugt, die vrijdag op 86-jarige leeftijd overleed, was een ouderwetse company man.

MICHAEL PERSSON

Nee, een makkelijke tijd was het niet, de periode waarin Cor van der Klugt als bestuursvoorzitter leiding gaf aan Philips. In de vier jaar tussen 1986 en 1990 zat het economisch tij niet mee. Bovendien had hij een lastige erfenis te verwerken van voorganger Wisse Dekker - die hem ook daarna nog bleef dwarszitten.

Van der Klugt, die in 1950 als verkoper bij Philips in dienst trad, heeft in zijn periode als bestuursvoorzitter weinig kunnen doen om het tij te keren, blijkt uit het boek Kortsluiting van Marcel Metze. Wel trok hij de teugels aan bij de rebelse Amerikaanse dochter, die zich helemaal los had willen maken van het moederconcern. Dit was de belangrijkste verdienste van Van der Klugt, schrijft Metze.

Daarnaast zag hij de zaken voortdurend rooskleuriger dan ze werkelijk waren. In 1990 moest hij aftreden na een te positieve winstprognose.

Het was tekenend voor Van der Klugt. Het was ouderwetse loyaliteit die hem dreef, en die loyaliteit maakte hem soms blind voor de werkelijkheid.

Van der Klugt was de eerste die het zonder academische titel tot hoogste baas van de NV Philips schopte. Na in 1950 te zijn begonnen, belandde hij op 35-jarige leeftijd in Zuid-Amerika, om daar bijna twintig jaar te blijven. Na functies in Chili, Uruguay en Brazilië wordt hij eind jaren zeventig teruggehaald naar Eindhoven, waar hij lid wordt van de Raad van Bestuur.

De altijd gebruinde Van der Klugt moest als bestuursvoorzitter scherp in de kosten van het concern snijden om de concurrentie met Japan bij te benen. Van der Klugt begon met het verplaatsen van de productie naar lagelonenlanden en zette de reorganisatie in gang, waarvan zijn opvolger Jan Timmer de vruchten zou plukken.

Van der Klugt hield altijd een link met zijn Zuid-Amerikaanse verleden. Twee kinderen bleven wonen in Sao Paolo. Hij zei er niet meer te willen wonen, maar miste wel de 'churrascos op het strand, de sambamuziek en het voetbal', zei hij in 1996 tegen het blad Forum.

Hij zou alles zo weer doen, zei hij. 'Ik heb voor Philips tot de laatste minuut hartstochtelijk en ijskoud mijn werk gedaan.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden