Ouderwets doe-cadeau

Dag in Dag uit houdt de zak van sinterklaas vast op de kop. Vandaag in deel 8 van een korte serie: het kinderkookboek Constant's kookkunst....

Marloes is klaar met het uitsteken en versieren van vier 'knisperkransjes' als haar zus Aletta nog geconcentreerd staat te roeren in wat 'luchtige banketbakkersroom' moet worden. Nog maar wat koekjes maken, beslist Marloes, 'want kijk eens wat een deeg er over is'. Naast haar staat nog een schaal met amandelschaafsel, volgens het recept nodig voor vier koekjes. De werkelijkheid blijkt aan het aanrecht anders: er kunnen wel honderd kransjes versierd worden met de 125 gram amandelschaafsel die was voorgeschreven. Marloes kneedt en steekt uiteindelijk zeven kransjes. Daarmee slaagt ze er nog steeds niet in de schaal room van Aletta weg te werken.

Marloes en Aletta Verwoerd (tweelingzussen van 10 jaar) uit Amersfoort zijn even uitgeleend om te koken uit Constant's kookkunst, recepten voor kinderen (en volwassenen), uitgegeven door Fotostudio Jan Martelsman in Wervershoof en verkrijgbaar voor f 39,50. Constant is Constant Fonk, een meesterkok die hier en daar een ster wegsleepte. In zijn boek - per seizoen twee driegangenmenu's - zijn het de kinderen die koken.

Met behulp van foto's worden de handelingen verduidelijkt. Handig, vinden de zusjes. Aletta: 'Op de plaatjes kun je zien wat de bedoeling is, wat het eindresultaat moet zijn.' Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, zegt de uitgever. 'Om in één keer een heel menu te maken, moet je echt wel wat ervaring hebben opgebouwd', schrijft Fonk.

De tweeling koos het knisperkransje, als compromis tussen het leuk uitziende zuurkoolpoppetje dat Aletta graag wilde maken ('maar ik vind zuurkool helemaal niet lekker') en het zwaantje van schuim waar Marloes eerst voor koos, 'maar over het kransje konden we het samen eens worden'.

De zussen knopen hun schorten voor en wegen de ingrediënten af alsof ze dat dagelijks doen. Alleen het splitsen van de eieren, het koken van de melk (Aletta: 'Dat vind ik niet echt makkelijk') en het doorsnijden van de kransjes worden overgelaten aan het koksmaatje.

Ze koken thuis ook weleens: keizerdessert (pudding met jam), appel in een dekentje (bladerdeeg). Marloes en Aletta sommen een reeks toetjes op 'die we maken van wat er in huis is, want we fietsen niet zelf naar Albert Heijn om boodschappen te doen', zegt Marloes.

Het kinderkookboek zou in huize Verwoerd een lekker ouderwets doe-cadeau van de sint kunnen zijn. Niks plastic speelgoed dat niets aan de fantasie overlaat - dan toch liever rommelen in de keuken, 'problemen' oplossen aan aanrecht of fornuis en uiteraard de lof oogsten van een bereidwillig proefpanel.

Marloes en Aletta nemen de knisperkransjes mee naar huis. De afwas is voor de achterblijvers, want deze kleine koks weten wat ze willen. Geen kok worden: 'Dan moet je ook rijst koken, en dat is saai.'

De banketbakkersroom ging natuurlijk op. Met gemak. Eerst verdwenen de kransjes (Aletta: 'Honderd procent lekker'), royaal voorzien van room. Een dag later heeft de moeder van Marloes en Aletta appelflappen mét gemaakt.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden