Ouders zorgen zelf voor kinderopvang

Kinderopvang wordt steeds meer een zaak die ouders zelf regelen. Au pairs, oppassen, opa's en oma's verzorgen inmiddels meer kinderen - in uren gerekend - dan crèches en georganiseerde gastgezinnen....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit het onderzoek Informele versus formele kinderopvang door Vyvoj, een onderzoeksbureau voor de overheid en non-profitorganisaties. Van de 0- tot4-jarigen gaat een kwart regelmatig naar de crèche terwijl de helft van deze leeftijdsgroep regelmatig naar een onbetaalde of betaalde oppas gaat. Naarmate de kinderen ouder worden, neemt de populariteit van informele kinderopvang toe. Tweederde van de 4- tot 12-jarigen gaat geregeld naar oma of een oppas.

Crèches kunnen de concurrentie met het gratis opvangcircuit nooit winnen, stellen de onderzoekers. Ouders die daarvoor kiezen, hechten eraan dat hun kinderen in familie- en vriendenkring worden opgevangen.

Voor de betaalde oppas, al dan niet aan huis, kiezen de meeste ouders omdat ze denken dat dat goedkoper is. Dat is een sprookje volgens de onderzoekers. Een reguliere crèche kost ouders in het ongunstigste geval 5,17 euro per uur. In het gunstigste geval betalen ouders slechts 18 eurocent per uur.

De oppas krijgt vaak een uurbedrag tussen de vijf en tien euro, zo bleek de onderzoekers uit gesprekken met ouders. 'Het verhaal dat de crèche zo duur is, klopt niet', meent Janneke Plantenga, een van de onderzoekers en bijzonder hoogleraar sociaal economische aspecten kinderopvang. Daar staat tegenover dat een oppas ook voor een paar uurtjes ingehuurd kan worden, terwijl veel crèches twee dagdelen het minimum vinden. En een oppas kan ook twee kinderen opvangen zonder dat het uurbedrag verdubbelt, zoals in de crèche.

Het onderzoek is verricht in opdracht van de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep). De ondernemers in de kinderopvang willen weten hoe ze marktaandeel van de crèches kunnen terugveroveren op het informele circuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden