Ouders willen gratis schoolboeken

De Consumentenbond en de organisatie Ouders & Coo vinden dat de kosten van schoolboeken door de overheid moeten worden betaald....

ANP

Voor de gelegenheid was een boekenkist het Plein voor de Kamer opgesleept, waaruit een als Hugo de Groot verklede man tevoorschijn kwam. In oud-Nederlands maakte hij duidelijk dat schoolboeken veel te duur zijn.

Volgens Werner van Katwijk van Ouders & Coo de zullen gratis boeken de overheid 150 à 200 miljoen euro per jaar kosten. Gezien de aantrekkende economie en komende verkiezingen acht Van Katwijk de kans groot dat ouders in de toekomst niet meer voor schoolboeken moeten betalen.

Ouders & Coo voert al jaren actie voor gratis schoolboeken voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De organisatie wijst daarbij op een door Nederland in 1978 ondertekend verdrag waarin staat dat het onderwijs (basis- en voortgezet) gratis moet worden aangeboden.

De organisatie heeft becijferd dat ouders in de loop der jaren ongeveer 3 miljard euro aan schoolboeken hebben uitgegeven. ‘Ten onrechte’, aldus Van Katwijk. De digitale handtekeningen zijn in korte tijd verzameld. ‘Er kwamen wel duizend handtekeningen per dag binnen.’

De prijzen van schoolboeken zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Momenteel zijn ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs per kind een slordige 500 euro per jaar aan boeken kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden