Ouders voorbeeldig: debat Van Bijsterveldt slaat dood

Nog voordat minister Marja van Bijsterveldt zich woensdag in de Tweede Kamer meldde, bezocht ze de beruchte Schilderswijk in Den Haag. Ze kwam er om betrokkenheid van ouders bij school te prediken - haar stokpaardje sinds november vorig jaar. Hier zouden vast ouders zijn, allochtone voornamelijk, die met de haren naar de school gesleept moesten worden.

Marja van Bijsterveldt Beeld anp

Zeker, er waren maar een paar blondje kopjes tussen alle donkerharige. De ontbijttafel was gedekt met een keur aan buitenissige hapjes, al nam de minister brood met hagelslag.
Maar de ouders - drie vaders, drie gehoofddoekte moeders, zes overige moeders - waren voorbeeldig. Ze toonden zich tevreden over de school, de uitstapjes naar de kinderboerderij waarbij ze mee moesten, de hulp die van hen werd gevraagd bij het huiswerk.

Ouders om door een ringetje te halen. Net als bij de vorige schoolbezoeken van de minister - in elk geval die waarbij de media welkom waren. Dus is de vraag: bezoekt de minister de goede scholen? Spreekt zij de juiste ouders?

Geen discussie
Met zulke ouders brengt de minister immers geen discussie op gang, zoals ze graag wil. En ook later op de dag, in de Tweede Kamer, sloeg het debat al gauw dood. De meeste Kamerleden konden zich vinden in de oproep die de minister had gedaan. Alleen SP-Kamerlid Jasper van Dijk was kritisch: deed de minister alleen aan management by speech, of ging ze concreet iets doen?

PVV-Kamerlid Harm Beertema was de enige die een opleving in het debat wist te veroorzaken: met zijn standpunt dat ouders moeten betalen voor de voorschool, bedoeld voor peuters met een taalachterstand. 'Dat motiveert hen buitengewoon.' Het is aan de gemeente, vond Van Bijsterveldt. 'Die kan beoordelen of betalen een obstakel vormt.'

Verontwaardigd
Daarna viel de Tweede Kamer over Beertema heen toen hij verontwaardigd sprak over 'ouders die in de eigen omgeving Turks, Marokkaans of Papiamento spreken! Die uitsluitend kijken naar tv uit het land van herkomst! Die niet deelnemen aan de Nederlandse en Engelse popcultuur!' PvdA'er Metin Çelik meende dat iedereen Nederlands moet leren, maar dat mensen zelf mogen weten welke taal ze thuis spreken.

Maar die passages in het debat waren bezijden het hoofdonderwerp: hoe ouders hun kinderen op school moeten bijstaan. Van Bijsterveldt laat zich overigens niet weerhouden door een Tweede Kamer die de interesse verliest: ze lanceerde op de valreep www.oudersenschoolsamen.nl, een website waarop ouders ideeën kunnen uitwisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.