'Ouders verplicht betrekken bij taalonderwijs'
DEN HAAG (ANP) - Verplichte betrokkenheid van ouders bij taal- en ontwikkelingsprogramma's in de brede buurtschool. Dat is een van de 41 voorstellen die commissaris jeugd- en jongerenbeleid Steven van Eijck doet in een advies over de aansturing van het jeugdbeleid.
Daarnaast wil hij dwingende afspraken tussen de gemeente en scholen om de totstandkoming te bevorderen van scholen waarop zowel autochtone als allochtone leerlingen zitten. Ook moet de gemeente moet ouders die hulp weigeren als hun kind dreigt te ontsporen, kunnen dwingen hun verzet op te geven.
Van Eijck heeft zijn aanbevelingen dinsdagochtend aangeboden aan minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Hij hoopt zo alle jeugdigen in Nederland, zowel autochtonen als allochtonen, dezelfde kansen op ontwikkeling te geven, zodat zij volwaardige deelnemers aan de samenleving kunnen worden.
Achterstand
Van Eijck bracht eerder twee adviezen uit om de verkokering in het jeugdbeleid aan te pakken en de effectiviteit ervan te vergroten. In zijn derde advies richt hij zich speciaal op de positie van de allochtone jongeren.
Hij constateert dat de achterstand die zij ten opzichte van autochtonen hebben, al op jonge leeftijd begint. Het niveau van een gemiddelde Turkse leerling in groep 8 is vergelijkbaar met dat van een autochtone leerling in groep 6. Op latere leeftijd verlaten allochtone jongeren vaker dan hun autochtone leeftijdsgenoten het onderwijs zonder een opleiding te hebben voltooid. De werkloosheid onder die groep jongeren (26 procent) ligt veel hoger dan die bij hun autochtone leeftijdsgenoten (11 procent).
Van Eijck pleit voor meer stageplaatsen voor allochtone jongeren en meer aandacht van centra voor jeugd en gezin voor de culturele achtergrond van allochtone gezinnen.