Ouders van Tristan van der V. getuigen niet in rechtszaak

De drie Haagse rechters die de zaak behandelen rond de schietpartij van Tristan van der V. mogen de zaak woensdag gewoon behandelen. De poging van twee verzekeringsmaatschappijen om de rechtbank te wraken, is dinsdagmiddag afgewezen. Het verzoek werd volgens de wrakingskamer te laat ingediend.

Een vrouw legt een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof. Beeld null
Een vrouw legt een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum de Ridderhof.

Een groep van dertien slachtoffers en getuigen heeft de ouders van Tristan en hun verzekeraars Reaal en Vivat gedaagd voor de schade die zij hebben geleden door de schietpartij in 2011 in Alphen aan den Rijn. Maar volgens de verzekeraars was Tristan tijdens de schietpartij niet meer meeverzekerd met zijn ouders, omdat hij in 2004 op zichzelf was gaan wonen. Hij was zelf verzekerd via Nationale-Nederlanden. Die verzekeraar heeft eerder al een maximale uitkering aan een grote groep slachtoffers gedaan.

Advocaat Peter Knijp van zowel de verzekeraars als de ouders verwijt de rechtbank partijdigheid, omdat die een aangepast polisblad eist dat niet zou bestaan. 'En als we dat polisblad niet kunnen overleggen, dan gaat de rechtbank ervan uit dat Tristan nog gewoon was meeverzekerd. Daarmee schaart de rechtbank zich aan de zijde van de eisers.'

Volgens Knijp zijn er wel andere bewijzen dat Tristan vanaf 2005 niet meer was meeverzekerd bij zijn ouders, zoals e-mailcorrespondentie en een lagere verzekeringspremie. 'Maar die gegevens wil de rechtbank niet zien.'

Te laat ingediend

Maar de wrakingskamer oordeelde dinsdagmiddag dat het wrakingsverzoek te laat werd ingediend. De advocaat reageert op een mail van de rechtbank van 4 april en diende zijn wrakingsverzoek pas 14 april, afgelopen vrijdag, in. Die periode is te lang. Een inhoudelijke beoordeling van het wrakingsverzoek is niet meer gemaakt. Onduidelijk is hoe de zitting woensdag zal verlopen.

De rechtbank riep de ouders van Tristan in maart op hen nog een aantal vragen te kunnen stellen, onder meer over de psychische gesteldheid van hun zoon op de dag van de schietpartij in 2011 in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Maar de ouders zullen niet naar de rechtbank komen. Dat kunnen ze psychisch niet aan. 'Als het niet gaat, gaat het niet', aldus hun advocaat Peter Knijp.

Volgens een groep eisers hadden de ouders van Tristan in 2011 meer moeten doen om de schietpartij van hun zoon te voorkomen. Ze zouden hebben geweten dat hun zoon geestelijk verward en labiel was. Bij de schietpartij vielen 6 doden en 17 gewonden. De schutter bracht daarna ook zichzelf om het leven. In 2012 wilde de vader bij een andere procedure ook niet getuigen. Toen werd hij daartoe gedwongen door het Hof.

Winkelcentrum de Ridderhof, waar in 2011 een dodelijke schietpartij plaatsvond. Beeld null
Winkelcentrum de Ridderhof, waar in 2011 een dodelijke schietpartij plaatsvond.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden