Ouders van Andrea Luten tevreden met eis van 18 jaar

Het OM heeft dinsdag 18 jaar geëist tegen Henk F. voor doodslag op de 15-jarige Andrea Luten uit het Drentse Ruinen.

ASSEN - Lammi en Roelof Luten zijn tevreden met de strafeis tegen Henk F., de man die ervan wordt verdacht in 1993 hun dochter Andrea (15) te hebben gedood. Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen eiste dinsdag achttien jaar tegen de 41-jarige Hoogevener voor doodslag. 'Nog belangrijker dan hoe hoog zijn straf is, vinden we dat iedereen weet dat hij dit gedaan heeft.'


De toen 24-jarige F. zat ten tijde van het misdrijf naar eigen zeggen slecht in zijn vel. Hij zat in de ziektewet en fietste rondjes om de tijd te doden. Toen een lang meisje hem tegemoet fietste, draaide hij zich om en volgde haar. Hij dwong haar mee te gaan. 'Ik heb me constant afgevraagd waarom ik ben omgedraaid', zegt hij. 'Het zal wel lust zijn geweest.' Zeker weet hij het niet meer, zegt hij.


Hij weet wel meer niet zeker. Opvallend: die hiaten zijn nou net de belastende delen uit het verhaal. Want dwong hij haar nou wel of niet tot orale seks? Hij weet nog wél dat hij haar 'zachtjes' neerlegde. Hij ging op haar zitten en drukte met zijn handen haar keel dicht.


Om zeker te zijn dat ze dood was, zette hij zijn voet er nog even op. Maar een bloeduitstorting op haar borst kon nooit van hem komen. 'Ik zou haar nooit knijpen. Zo zit ik niet in elkaar.' Ook over andere zaken legt F. tegenstrijdige verklaringen af. Hij zegt opgelucht te zijn dat hij uiteindelijk werd aangehouden. Toch gaf hij zichzelf nooit aan. Ook niet toen in 2002 Richard Kelly uit Zuidwolde voor de moord dreigde op te draaien. Hij zegt: als Kelly was veroordeeld, had ik ingegrepen.


F. verklaart in paniek te hebben gehandeld. Maar toen Andrea dood was, pakte hij zijn fiets op en reed hij naar huis. Onderweg groette hij nog een paar bekenden.


Volgens deskundigen in het Pieter Baan Centrum heeft F. geen stoornis. Ook met zijn geheugen en geweten is niets mis. De psychiater rapporteert over een 'preoccupatie met zijn eigen leed' en over een totaal gebrek aan empathie met de nabestaanden.


F. legt graag verantwoordelijkheden buiten zichzelf, zegt de officier van justitie. Zelfs bij Andrea. 'Had ze maar gegild, dan was ik geschrokken en weggefietst.'


F. - lang, slank, kalend, spijkerbroek - hoort het aan en geeft geen krimp. Niet als Andrea's moeder Lammi een indrukwekkende slachtofferverklaring aflegt. Ook niet als de officier de eis van achttien jaar uitspreekt. Het laatste woord? Geen behoefte aan. 'Spijtbetuigingen waren toch ongeloofwaardig geweest', zegt Lammi na afloop.


Henk F. werd in mei opgepakt nadat hij dna had moeten afstaan na een andere veroordeling. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontdekte een match met de schaamhaar die op Andrea's trui was gevonden.


Na de dood van Andrea werd negen keer een onderzoeksteam gevormd. Ruim 2.100 getuigen werden gehoord. F. is de vijfde verdachte die wordt opgepakt en de tweede die wordt vervolgd. Voor de dna-match was F. nooit in beeld geweest.


De rechtbank doet op 21 december uitspraak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden