Ouders Tristan van der V. hoeven van de rechter niet te getuigen, te belastend

De ouders van Tristan van der V. hoeven niet meer te komen getuigen. De rechtbank van Den Haag doet 31 mei uitspraak in een zaak die tegen de ouders en hun verzekeringsmaatschappij was aangespannen door een groep slachtoffers en getuigen van de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011. Van der V.'s ouders zouden signalen hebben genegeerd dat hun zoon 'vuurwapengevaarlijk' was.

Bart Dirks
De Herdenkingssteen in Alphen aan de Rhijn Beeld anp
De Herdenkingssteen in Alphen aan de RhijnBeeld anp

De ouders zouden eigenlijk woensdag een toelichting komen geven over hoe thuis de ochtend voor de fatale schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof was verlopen. Maar ze vonden dat psychologisch te belastend, zo liet de advocaat van hun verzekeringsmaatschappij weten. De rechtbank toonde daar begrip voor, en vindt het niet nodig om de ouders op een later moment alsnog te bevragen.

Advocaat Lionel Lalji had namens een groep slachtoffers, onder wie winkeliers, een zaak aangespannen tegen de ouders en hun verzekeringsmaatschappij. 'De ouders hadden concrete aanwijzingen dat Tristan deze daad wilde plegen en ze hebben het laten gebeuren', zei Lalji. 'Er moeten die ochtend signalen zijn geweest.'

Ook denkt Lalji dat Tristan een deel van de wapens en munitie niet zelf heeft afgerekend, maar dat zijn vader ook mee heeft betaald. Er is slechts een beperkt aantal bankafschriften overgelegd, aldus Lalji. 'De wederpartij gooit steeds zand in de machine.' Ook zouden de ouders tegenstrijdige verklaringen hebben afgegeven over wanneer ze hun zoon voor het laatst hadden gezien voorafgaand aan de schietpartij.

'Het zijn alleen verdachtmakingen zonder begin van bewijsvoering', reageerde advocaat Peter Knijp namens de ouders en de verzekeraars Reaal en Vivat, bij wie de ouders een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp) had.

Advocaten Lionel Lalji (R), Peter Knijp (L) en rechter L. Alwin (M) voor aanvang van de zaak die tegen de ouders van Tristan van der V. is aangespannen op 6 maart jl. Beeld anp
Advocaten Lionel Lalji (R), Peter Knijp (L) en rechter L. Alwin (M) voor aanvang van de zaak die tegen de ouders van Tristan van der V. is aangespannen op 6 maart jl.Beeld anp

Uitgeschreven

Tijdens de rechtszaak werd getwist over de vraag of Tristan ook nog viel onder de avp van zijn ouders. De ouders en verzekeraars stellen dat hij was uitgeschreven van de polis toen hij op zichzelf ging wonen. Maar daarvoor konden ze alleen indirecte bewijsstukken aandragen, een duidelijk aangepast polisblad is er niet.

Tijdens de schietpartij woonde Tristan weer bij zijn ouders. Hij had zelf een verzekering bij Nationale-Nederlanden, die eerder al een fors schadebedrag heeft uitgekeerd aan een grote groep slachtoffers en nabestaanden.

Dinsdag probeerde advocaat Knijp de rechtbank te wraken wegens partijdigheid. Maar de wrakingskamer wees het verzoek af, omdat het te laat was ingediend. Daarom kon de zaak woensdag verder worden behandeld.

Bij de schietpartij in Alphen aan de Rijn vielen zes doden en zeventien gewonden. Daarna doodde Tristan zichzelf.

Lees ook

Verward en labiel
Volgens de eisers wisten de ouders dat hun zoon geestelijk verward en labiel was. Dat stellen 13 getuigen en slachtoffers.

Geweldsgolf
Alphen aan den Rijn weet hoe het is als er onverwacht een bloedbad in je stad wordt aangericht. Hoe voelt Alphen zich bij de geweldsgolf die Europa nu overspoelt? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden