Ouders tekenen toch beroep aan in zaak-Dutroux

Het 'spaghetti-arrest', waarmee het Belgische Hof van Cassatie in oktober rechter Jean-Marc Connerotte het onderzoek in de Dutroux-affaire afpakte, wordt toch aangevochten....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Vrijdag zou de termijn aflopen waarbinnen de ouders jurdisch nog iets konden ondernemen tegen de gewraakte uitspraak. Pol Marchal, de vader van het vermoorde Hasseltse meisje An, acht de kans van slagen klein. Maar, vindt hij, 'zelfs de kleinste kans moet worden benut'.

Aanvankelijk hadden de ouders ervan afgezien om het Hof van Cassatie te bewegen zijn arrest te herzien, onder andere omdat minister van Justitie Stefaan De Clerck vrijwel uitsloot dat Connerotte met de Dutroux-affaire belast kon blijven.

Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werd van zijn taak ontheven nadat hij een benefiet-avond had bijgewoond. De opbrengst was bestemd voor Laetitia Delhez, opdat zij in het proces-Dutroux schadevergoeding kan eisen.

Laetitia Delhez en Sabine Dardenne waren op tijd uit de kelder van Dutroux bevrijd. Rechter Connerotte nam tijdens de benefietavond een vulpen in ontvangst. Met dat gebaar laadde hij 'de schijn van partijdigheid' op zich.

Tot die conclusie kwam in elk geval het Hof van Cassatie, hoewel verschillende Belgische juristen het Hof een elegante ontsnappingsroute hadden uitgetekend. Zo had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist dat een rechter niets te verwijten valt als hij de 'schijn' tegen heeft, maar pas als hij 'feitelijk' partijdig blijkt.

Victor Hissel, de advocaat van de Waalse families Russo en Lejeune, heeft het intussen allemaal uitgezocht. Hij gaat het Hof van Cassatie confronteren met vier recente arresten, waarin de hoge rechters klachten over 'partijdigheid' van rechters niet ontvankelijk hebben verklaard.

Sleutel-argument: de klagers hebben ten onrechte een procedure gebruikt om onderzoeksrechters te wraken.Voor Hissel is het een raadsel waarom het Hof van Cassatie de 'partij' Dutroux gelijk heeft gegeven.

Hissel verwijt het Hof ook - en daar gaat het de ouders in de eerste plaats om - dat het arrest meteen werd uitgevoerd. Met andere woorden: Connerotte was al weg voor ze het in de gaten hadden.

De meningen van de juristen botsen hier: Hissel beweert dat Connerotte pas deze week 'ontslagen' had kunnen worden; anderen menen dat het arrest van het Hof van Cassatie meteen werking heeft. Dus: vrijwel direct na de uitspraak moest de onderzoeksrechter van Neufcharteau zijn koffertje pakken.

'Verzet' tegen het arrest van het Hof van Cassatie wil in België zeggen dat hetzelfde Hof nog eens de (juridische) feiten moet bekijken. Het verschil met oktober is dat de rechters nu de argumenten van de ouders van Julie, Melissa, An en Eefje (hoewel haar vader zich afzijdig houdt van de ouders Marchal, Russo en Lejeune) in het vizier moet nemen. In feite gaat het om de argumenten van Hissel.

De actie van de ouders wordt niet alleen ingegeven door Hissels juridische argumenten. De wens om Connerotte terug te krijgen als onderzoeksrechter in de zaak-Dutroux lijkt ook te zijn ingegeven door ontevredenheid met de gang van zaken.

Zo heeft de justitie in Neufchateau dezer dagen beslist dat de ouders geen inzage krijgen in de dossiers. Hissel noemt het in de Vlaamse krant De Morgen 'vreemd' dat de opvolger van Connerotte, onderzoeksrechter Langlois, 'in tegenstelling tot Connerotte geen bescherming nodig heeft'. De advocaat vermoedt dat Connerotte niet werd beschermd 'om zichzelf' maar 'om hem te controleren'.

De raadkamer in Neufchateau moest zich gisteren overigens uitspreken over de verlenging van het arrest van alle verdachten in de affaire-Dutroux. Alleen over de verdachte Brusselse zakenman Nihoul moest de raadkamer wat langer nadenken. Maar uiteindelijk werd beslist dat ook hij voorlopig in het cachot blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden