Ouders slachtoffertjes Sandy Hook-bloedbad klagen ultrarechtse presentator Alex Jones aan

Alex Jones van Infowars.com.Beeld Reuters

De ouders van twee kinderen die in 2012 werden gedood bij een schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut, hebben een aanklacht wegens smaad ingediend tegen de ultrarechtse radiopresentator Alex Jones. In zijn programma en op zijn website InfoWars deed Jones de schietpartij, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen, af als een ‘verzinsel’ en suggereerde hij dat de ouders acteurs waren.

De ouders van de twee jongens, allebei 6 jaar toen ze werden doodgeschoten, eisen ruim een miljoen dollar smartegeld van Jones, die in zijn programma de complottheorie propageerde dat de ouders door de regering waren ingehuurd om het recht op het dragen van wapens te ondermijnen. ‘De hele zaak was nep. Het is gewoon niet gebeurd’, zei Jones in een van de uitzendingen, terwijl hij een huilende ouder nadeed. ‘Alles wijst erop dat dit  het werk van de overheid was.’

Beledigingen en bedreigingen

In een andere aflevering werd een van de ouders, Neil Heslin, ervan beschuldigd dat hij loog, toen hij vertelde hoe hij het lichaam van zijn dode kind in zijn armen had gehouden en zag dat hij een kogelgat in zijn hoofd had. 

Jones’ complottheorieën leidden tot een stroom van beledigingen en bedreigingen tegen de ouders van de slachtoffers van het bloedbad op Sandy Hooks. De schietpartij was het werk van de 20-jarige Adam Lanza die daarna zelfmoord pleegde.

Een vrouw uit Florida, Lucy Richards, werd tot vijf maanden celstraf veroordeeld wegens het uiten van bedreigingen tegen Leonard Pozner, de vader van een van de slachtoffers. Op zijn voicemail had zij bedreigingen achtergelaten, zoals  ‘Je gaat sterven, je dood is nabij’ en ‘Kijk achter je: het is de dood!’.

In alle jaren dat wij families hebben bijgestaan die dierbaren hebben verloren onder vreselijke omstandigheden, hebben we nog nooit slachtoffers gezien die aan zulke afschuwelijke wreedheid werden onderworpen’, zei Mark Bankston, de advocaat van de ouders. Volgens hem heeft Jones de ouders jarenlang gekweld met zijn ‘macabere beschuldigingen’. 

Absurde samenzweringstheorieën

Jones, die miljoenen bewonderaars heeft – Donald Trump bedankte hem in 2016 voor zijn berichtgeving over zijn verkiezingscampagne – grossiert in absurde samenzweringstheorieën. Hij was ook een van de mensen achter het zogenaamde  Pizzagate-schandaal, een complottheorie die erop neerkwam dat Hillary Clinton en andere vooraanstaande Democraten betrokken waren bij het misbruik van kinderen in een pizzarestaurant in een buitenwijk van Washington.

De bizarre beschuldigingen veroorzaakten zoveel opwinding in ultrarechtse kringen dat een  28-jarige man uit North Carolina eind 2016 het restaurant met een automatisch wapen overviel, op zoek naar de kinderen die er zouden worden vastgehouden. Uiteindelijk bood Jones zijn verontschuldigingen aan voor het verspreiden van het nepverhaal, nadat de eigenaar van het restaurant met een rechtszaak had gedreigd.

Meer aanklachten

Naast de aanklacht wegens Sandy Hook heeft Jones nog twee aanklachten aan zijn broek. Een man die videobeelden op het internet zette van het moment dat een ultrarechtse activist met een auto inreed op tegendemonstranten bij een betoging van neonazi's in Charlottesville, eist ook een schadevergoeding van Jones. Deze man, Brennan Gilmore, klaagt dat InfoWars hem heeft afgeschilderd als een CIA-agent. Hij zou het incident, waarbij een vrouw om het leven kwam, hebben verzonnen om een coup uit te lokken tegen president Trump. Ook Gilmore kreeg daarop een golf van doodsbedreigingen over zich heen.

Een man uit Massachusetts, Marcel Fontaine, heeft eveneens een proces aangespannen tegen Jones, omdat InfoWars hem aanvankelijk aanduidde als de dader van de recente schietpartij op Marjory Stoneman Douglas-school in Florida, waarbij 17 mensen omkwamen. Volgens Fontaine, die nog nooit in Florida is geweest, had InfoWars een foto van hem uitgekozen omdat hij daarop een T-shirt met een hamer en sikkel droeg. InfoWars verontschuldigde zich later voor de ‘vergissing’.

Jones verweerde zich dinsdag op InfoWars tegen de Sandy Hook-aanklacht met het argument dat hij alleen maar ‘beide kanten’ van de kwestie had laten zien. Volgens hem is de vrijheid van meningsuiting in het geding. ‘Iedere Amerikaan heeft het recht om vraagtekens te zetten bij een grote gebeurtenis, zeker als die wordt aangegrepen om de fundamentele vrijheden van de Amerikanen af te nemen.’

Het is nog de vraag of de ouders bij de rechter gelijk zullen krijgen met hun aanklacht tegen Jones. Amerikaanse rechters zijn over het algemeen zeer terughoudend als het gaat om de vrijheid van meningsuiting, tenzij er duidelijk sprake is van het aanzetten tot geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden