nieuws

Ouders schoolschutter Michigan opgepakt na vlucht voor politie

De ouders van de 15-jarige schoolschutter uit Michigan zijn zaterdagochtend in Detroit gearresteerd. Ze waren op de vlucht geslagen nadat ze werden aangeklaagd wegens viervoudige dood door schuld.

Marije Vlaskamp
Mensen branden een kaarsje bij een gedenkplek die bij de school is opgericht.  Beeld AP
Mensen branden een kaarsje bij een gedenkplek die bij de school is opgericht.Beeld AP

Het is zeer ongebruikelijk dat ouders van schoolschutters verantwoordelijk worden gesteld voor de bloedbaden die kinderen met de wapens van hun ouders aanrichten. De 15-jarige Ethan Crumbley opende dinsdag het vuur op zijn school in Oxford, zo’n 65 kilometer van Detroit.

Met vier doden is dit de dodelijkste schietpartij in de VS op een school tot dusver dit jaar. Zeven mensen raakten gewond, van wie er nog drie in het ziekenhuis liggen. Ethan Crumbley is aangeklaagd voor moord, terrorisme, wapenbezit en zeven pogingen tot moord.

Vier dagen voor de schietpartij kocht zijn vader samen met Ethan het wapen bij een plaatselijke wapenwinkel. Volgens openbaar aanklager Karen McDonald had de 15-jarige een pistool als kerstcadeautje gevraagd.

‘Niet boos op je’

De dag voor de schietpartij zag een leraar dat hij online naar munitie zocht. Zijn moeder reageerde niet op telefoontjes van de school, maar stuurde Ethan een berichtje met de tekst ‘LOL. Ik ben niet boos op je. Je moet zorgen dat je niet betrapt wordt.’

Daarna vond een leraar een tekening van Ethan, waar een pistool, kogels en onheilspellende teksten zoals ‘overal bloed’ en ‘de wereld is dood’ op stonden. Daarop ontbood de school zijn ouders voor een gesprek. In bijzijn van Ethan kregen de ouders het advies hem mee naar huis te nemen en hem binnen twee dagen aan te melden voor psychologische hulp. Zijn ouders verzetten zich tegen dat advies, stelt de openbaar aanklager.

In plaats daarvan ging Ethan terug naar de klas, zonder dat zijn ouders de inhoud van zijn rugzak controleerden of vroegen of hij het semi-automatische handwapen naar school had meegenomen. Enkele uren later zou hij het vuur op zijn medescholieren hebben geopend.

De ouders hebben zich daarom schuldig gemaakt aan acties ‘die verder gaan dan nalatigheid’, aldus aanklager McDonald. ‘De ouders waren de enigen die in de gelegenheid waren om te weten hoe je aan wapens komt. Het lijkt alsof het individu (hun zoon, red.) vrijelijk over het pistool kon beschikken.’

Maximaal 15 jaar

Op foto’s die de scholier en zijn moeder op sociale media plaatsten, blijkt dat hij had geoefend met het wapen. Als bewezen wordt dat de ouders inderdaad een wapen voor hem hebben gekocht, riskeren ze een veroordeling tot maximaal 15 jaar wegens dood door schuld, omdat ze hebben bijgedragen aan een situatie waarbij doden of gewonden vielen.

De ouders hebben hun woonplaats na de schietpartij verlaten, volgens hun advocaat uit angst voor wraakacties. Ze zijn bereid zich over te geven, aldus de advocaat.

Dodelijke schietpartijen komen al enkele decennia regelmatig voor op scholen in de VS, waar vuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Dat ouders dit keer verantwoordelijk worden gesteld voor vuurwapengeweld door hun kinderen, is volgens de openbare aanklager in deze zaak nodig om wapengebruik op school door minderjarigen harder aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden