Ouders: ouderwets strafwerk geven

Meerderheid ouders bezorgd over schoolcarrière van hun kinderen: ‘Scholen te soft.’

Van onze verslaggeefster Marjon Bolwijn

Ouders willen een strengere school voor hun kinderen. Een die leerkrachten met ‘u’ en bij de achternaam laat aanspreken en weer ouderwets strafwerk geeft bij wangedrag. Een meerderheid is bezorgd over de schoolcarrière van zijn kroost, vooral in het voortgezet onderwijs. Eén op de vijf ligt er zelfs geregeld wakker van. Moeders vele malen vaker dan vaders (33 tegenover 11 procent).

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Qrius in opdracht van maandblad J/M onder vijfhonderd ouders met kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Gevraagd naar hun algemene waardering, geven zij de school van hun kinderen gemiddeld een 6,7 (basisschool) of een 6,5 (middelbare school). Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vindt dat te laag. ‘Het had een 8 moeten zijn’, reageert zij in J/M. De tevredenheid is op witte scholen beduidend groter dan op gemengde scholen.

De voornaamste klacht van ouders is dat scholen te soft zijn en niet het beste uit leerlingen halen. Het onderwijs is volgens hen te veel gericht op ontplooiing van talenten en te weinig op kennisoverdracht. ‘Meer basisvaardigheden en minder poespas’, zegt een 42-jarige moeder van drie kinderen. De prestatiedruk mag omhoog, vindt 60 procent.

De veelgehoorde klacht over het basisonderwijs luidt ook in dit onderzoek dat rekenen en taal te weinig aandacht krijgen. Tweederde van de ouders betrapt de leerkracht weleens op een spelfout. Waarbij Anne Elzinga, redacteur van J/M, fijntjes opmerkt dat de ouders er zelf ook wat van kunnen. ‘Hun schriftelijke antwoorden op de vragen uit het onderzoek barsten van de spelfouten.’

Opvallend is dat nogal wat ouders moeite hebben met het begrijpen van de lesstof die hun kinderen krijgen aangeboden, waardoor ze het lastig vinden hen te helpen bij hun huiswerk. Vooral ‘realistisch rekenen’ bezorgt hen kopzorgen.

Een leerkracht die op verzoek van J/M reageert op de wensen van ouders, vindt dat zij ook wel de hand in eigen boezem mogen steken. ‘Ik ben niet vies van straf. Maar dan wil ik dat ook ouders het gezag van de leerkracht accepteren, zodat mijn collega’s en ik niet zoveel tijd kwijt zijn met ons te verantwoorden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden