Ouders naar arrestanten Joegoslavië

Joegoslavië geeft de ouders van twee opgepakte Nederlanders toestemming hun zoons op te zoeken in de gevangenis. Zij hebben daarvoor maandagmiddag een visum gekregen, en vertrekken vandaag naar Belgrado....

Alleen de families van Jeroen van Iersel en Bas van Schaik kregen toestemming. Volgens advocaat Z. Jovanovic is een visum voor de broer van Sander Zeitsen afgewezen, omdat de Joegoslavische autoriteiten alleen de ouders van de jongens een bezoek gunt. Over mogelijk bezoek voor Ger de Rie is nog niets bekend.

'Het heeft lang genoeg geduurd', zei de vader van Bas van Schaik maandagavond. Samen met zijn vrouw pakt hij vandaag het vliegtuig naar Belgrado. Wanneer zij met hun zoon kunnen spreken, weet hij nog niet. Waarschijnlijk zal dat gesprek later in de week plaatsvinden. De ouders krijgen maar één keer de kans om hun zoon te bezoeken.

De vier Nederlanders werden vorige maand gearresteerd, omdat ze illegaal de grens zouden zijn overgestoken tussen Servië en Montenegro. Ze worden beschuldigd van terrorisme, en verklaarden voor de Servische televisie jacht te maken op president Milosevic. Die verklaring werd later door de vier ingetrokken.

Volgens familieleden en vrienden waren de Nederlanders op survivalvakantie. Dat verklaart ook hun militaire outfit en de grote hoeveelheid messen die ze bij zich droegen.

De vader van Bas van Schaik is overtuigd van de onschuld van zijn zoon. 'Dit is een belachelijke situatie', vindt hij. De ouders onthouden zich verder van commentaar. Volgens de advocaten zijn ze bang dat verdere publiciteit over de zaak slechts Milosevic in de kaart speelt.

Na hun arrestatie zouden de vier Nederlanders zijn mishandeld door de Servische grenspolitie. Hun toestand is sterk verbeterd, zegt advocaat Jovanovic, die Van Iersel en Zeitsen vertegenwoordigt. Samen met de twee andere Joegoslavische advocaten Fila en Jankovic heeft hij de vier Nederlanders afgelopen vrijdag nog opgezocht in de gevangenis. Dat was de derde keer. 'Ze zijn er naar omstandigheden heel goed aan toe. Ze voelen zich oké', aldus Jovanovic.

Het justitiële onderzoek naar de vier zal snel zijn afgerond, is zijn inschatting. 'Er moet nog één getuige worden verhoord, en een expert die speciale militaire messen en andere uitrustingsstukken kan onderscheiden van spullen die je gewoon in de winkel koopt.' Naar zijn inschatting zal de officier van justitie in Belgrado binnen twee weken met een aanklacht komen.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten verheugd te zijn dat de Joegoslavische autoriteiten zijn begonnen met het verstrekken van visa. Hij hoopt dat ook de familieleden van de andere twee Nederlanders nu snel een visum krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden