Commentaar

'Ouders moeten zich minder veeleisend opstellen'

Als ouders een partnerschap met docenten willen, moeten ze ook bereid zijn kritiek te incasseren.

© ANP Beeld null
© ANP

Eén ding maakt de gisteren geopenbaarde studie naar de verhouding tussen scholen en ouders duidelijk: dat hun wensen onverenigbaar zijn. Uit de studie, uitgevoerd door de Radboud Universiteit en de Onderwijs Innovatie Groep, blijkt dat ouders de zorg voor hun kinderen niet zonder meer toevertrouwen aan de docenten. Ze zijn beducht voor de invloed van probleemkinderen. Ze willen meer contact - ook informeel - met de docenten als 'partners in de opvoeding'. En ze achten de aanstelling wenselijk van een psycholoog of orthopedagoog op elke school voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Deze en aanverwante wensen zouden getuigen van het ongenoegen over de ontoegankelijkheid van scholen.

Enerzijds geeft het wensenlijstje blijk van betrokkenheid van de opvoeders bij het wel en wee van hun kinderen. Anders dan in landen met meer autoritaire tradities zijn ze niet bereid de autonomie van de leerkracht in zijn lokaal a priori te aanvaarden.

Anderzijds spreekt uit de ouderlijke verlangens een 'wij vragen, u draait'-mentaliteit, die bijdraagt aan de belasting van onderwijsgevenden. Ouders onderkennen dat ze, naarmate meer vrouwen buitenshuis werken, een groter deel van de opvoeding aan de school moeten delegeren. Maar ze willen ook de regie behouden.

Het partnerschap met de docent dat ze zeggen na te streven, impliceert echter dat ze niet alleen kritiek uitoefenen maar ook incasseren. En aan die bereidheid ontbreekt het vaak.

In hun omgang met de school gedragen veel ouders zich niet als partners maar als veeleisende consumenten. Tezelfdertijd moet de docent van de overheid aan een steeds ingewikkelder en ambitieuzer programma van eisen voldoen. Pas als de ouders zich daarvan rekenschap geven en bereid zijn zich door de docent te laten corrigeren, kan de relatie ontstaan waarnaar ze zeggen te streven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden