Ouders kinderopvang eisen ingrijpen overheid: 'Leg nut van vaccineren uit'

Ouders hebben het recht om te weten of er niet-gevaccineerde kinderen op de crèche zitten. Dit stelt BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Voorzitter Gjalt Jellesma vindt dat de overheid hier duidelijkheid over moet verschaffen.

Een meisje wordt ingeënt tegen mazelen. Beeld anp

Volgens Jellesma erkennen ondernemers in de kinderopvang het probleem met niet-gevaccineerde kinderen allemaal, maar wordt de discussie nu 'fluisterend gevoerd'. 'Geen enkele crèche wil kinderen weigeren en het laatste dat ze willen is dat ouders tegenover elkaar komen staan', zegt hij.

Jellesma vindt daarom dat de overheid hier duidelijk stelling in moet nemen. Hij roept Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, op om in 'klare taal' uit te leggen wat het nut is van vaccineren. 'In Duitsland en Amerika doen overheden dit al. Schippers moet niet alleen bij Pauw en DWDD plaatsnemen, maar ook bij RTL Boulevard. Zodat een groot publiek wordt bereikt.'

2 miljoen om vaccinatieweigeraars over streep te trekken

Een bijscholingsprogramma voor jeugdartsen en 2 miljoen euro ­extra voor langere gesprekken met ­ouders. Daarmee wil het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) onrust over vaccinaties wegnemen.

Vaccinatiebewijzen

Ouders die hun kind voor het eerst naar de crèche brengen, moeten doorgaans op een intake-formulier aangeven of ze meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Die informatie wordt verzameld in opdracht van de GGD. Jellesma wil een stap verder gaan. Hij vindt het 'niet onredelijk' om ouders te verplichten vaccinatiebewijzen mee te nemen naar de crèche. 'Veel ouders verzwijgen dat ze hun kinderen niet hebben ingeënt. Transparantie is het begin van een oplossing.'

Jellesma erkent dat ouders het recht hebben om hun kinderen niet in te enten, maar vindt dit 'niet groter' dan het recht van ouders op transparantie. Op basis van betrouwbare informatie kunnen ouders dan een keuze maken of ze hun kind wel of niet laten opvangen in dezelfde groep als een niet-gevaccineerd kind.

Mazelenuitbraak Den Haag

De laatste jaren is er sprake van een trend: niet alleen ouders uit de Bijbelbelt, maar ook steeds meer hoogopgeleide ouders uit de randstad kiezen ervoor hun kinderen niet in te enten. Naast geloofsovertuiging speelt wantrouwen richting instituties als het RIVM een rol. 'Mensen halen hun informatie van ongecontroleerde kanalen op internet', zegt Jellesma. 'Daardoor staat de Nederlandse gezondheidszorg onder druk.'

De discussie over het al dan niet weigeren van niet-ingeënte kinderen op kinderdagverblijven speelt al langer. Twee jaar geleden raakten in Den Haag 13 kinderen besmet met mazelen. Onder hen was een baby van acht maanden, die ziek werd nadat hij op de buitenschoolse opvang in contact was geweest met een kind dat door zijn ouders bewust niet was gevaccineerd. De baby werd uiteindelijk in het ziekenhuis behandeld.

BOinK wierp toen al de vraag op of crèches kinderen die niet zijn gevaccineerd, kunnen weigeren. De belangenorganisatie wees op de algemene voorwaarden van crèches, waarin staat dat kinderen geweigerd mogen worden als ze een gevaar vormen voor anderen. De Brancheorganisatie Kinderopvang stelde echter dat het niet aan kinderdagverblijven, maar aan de wetgever is om kinderen op specifieke gronden te weigeren.

Geen juridische basis

In Kamervragen die twee jaar geleden werden gesteld naar aanleiding van de uitbraak van mazelen in Den Haag, liet de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, weten dat er geen juridische basis is om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren op crèches. Dit zou namelijk in strijd zijn met de wet op discriminatie.

Het RIVM wees er eerder al op dat het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen weinig zin heeft omdat deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma een beperkt effect heeft op het risico besmet te raken met ziektes waartegen wordt gevaccineerd. Ook buiten het kinderdagverblijf komen kinderen met elkaar in aanraking.

Jellesma van BOinK vindt dat er allereerst 'een maatschappelijke discussie' moet plaatsvinden over dit onderwerp, zodat de richtlijn hierover eventueel aangepast kan worden. 'Keuzevrijheid zit ingebakken in de Nederlandse cultuur', zegt hij. 'Hier heerst de neoliberale gedachte dat iedereen mag doen wat hij of zij wil. Totdat het misgaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden