Ouders, houd je aan de planning!

Gejaagd? Ook het gevoel constant te lopen redderen? Meer dan eenderde van de mannen en bijna de helft van de vrouwen tussen 25 en 34 jaar hebben geregeld het gevoel achter de feiten aan te lopen. Logisch, ze zitten in de jaren waarin carrièreopbouw, relatievorming en ouderschap parallel gaan lopen. Tel daarbij sport, hobby's, hoge verwachtingen en een rijk sociaal leven, en de gejaagdheid volgt vanzelf.

Redactie
© thinkstock Beeld
© thinkstock

Voor werkende ouders begint time management met samenwerking en planning. Feit blijft dat tijd en energie domweg een schaars goed kunnen worden met een kind erbij. De meeste moeders en een handvol vaders zien deeltijdwerk als een goede manier om tijd te winnen. Maar dat kan in de praktijk tegenvallen. Deeltijdbanen zorgen in veel gevallen juist voor extra belasting. De versnippering van bezigheden over de week blijkt dikwijls funest. Dit geldt trouwens hoofdzakelijk voor vrouwen die vanuit een voltijdbaan een stap terug hebben gedaan.

Strijkservice
Een dag thuis werken is ook niet altijd de oplossing, althans niet zonder oppas. Het nadeel van flexibele arbeidstijden is namelijk dat de grens tussen werk en privé vervaagt en dat het nog meer kan lijken alsof niets ooit af komt.

Een voltijdbaan helpt de zaken gemakkelijker van elkaar te scheiden. Tegelijk verdienen hoogopgeleiden meestal genoeg om hulpdiensten in te schakelen. Maar voltijd of parttime werkend, eisen bijstellen en klusjes uitbesteden liggen gevoelig.

Kijk daarom eens met een kritische blik naar je sociale leven. Loop eens per jaar door je verjaardagskalender: wil je nu echt al die mensen af lopen? Of kun je een paar schrappen? Bepaal meteen welke activiteiten je energie kosten en welke energie opleveren. Energievreters moet je uitbesteden of gewoonweg schrappen. Maak vervolgens een lijst van bezigheden die je ontspannen.

Steunsystemen
Het klinkt eenvoudig: een tikje rustiger aan thuis, (tijdelijk) een stapje terug op het werk en vooral veel delegeren, tegen betaling of als vriendendienst. Alles wat het vraagt is een klein beetje discipline en dan kun je zelfs de onvoorspelbare variabelen in je dag aan. Kinderen vallen zich een buil of worden ziek, en je weet nooit wanneer. Als je nu aan het begin van de week voor iedere werkdag afspreekt wie - je partner, een buur of vriendin kan inspringen, dan hoef je je nooit in bochten te wringen bij noodgevallen.

Maar daarvoor moet je wel een beroep willen doen op de hulp van anderen en dat ligt in de praktijk vaak nogal lastig. Ontzettend slimme mensen maken weinig gebruik van een sociaal netwerk waaraan ze taken kunnen uitbesteden. Zeker als ze op hun werk hun zaakjes wel goed regelen. Maak liever een plan van te voren, zoek bijvoorbeeld mensen met wie je een pool kunt vormen voor het halen en brengen van de kinderen of voor het samen spelen in het weekend.

Ouders die samen hun gezinsleven organiseren, hebben nog een voordeel: ze raken ook weer meer betrokken bij elkaar. Zet daarom op zondagavond een fles wijn op tafel en praat met elkaar over de komende week. En dan niet ergens tussen Journaal en voetbal. (Foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden