Ouders hebben het recht hun beste ervaringen door te geven aan hun kinderen

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van woensdag 18 februari.

Antisemitisme

Sander van Walsum citeert in ruime mate Ron van der Wieken, auteur van het boek Jodenhaat (Ten eerste, 17 februari). Van der Wieken onderscheidt drie varianten van dat ene grote antisemitisme. Zijn derde variant is die 'van de intellectuelen. De Van Agts van deze wereld. Mensen die het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen en daarmee joden hun toevluchtsoord ontnemen. Van hen is geen weerwerk te verwachten tegen het islamitisch antisemitisme'.

Van der Wieken gaat nogal grof te werk in zijn karakterisering en vergist zich deerlijk. Ik beschouw mezelf te behoren tot die derde categorie, maar ik betwist het bestaansrecht van Israël niet. Wel heb ik ernstige bezwaren tegen de wijze waarop de staat Israël dat recht meent te kunnen uitoefenen. Anders dan Van der Wieken stelt, zal ik waar mogelijk weerwerk leveren tegen het islamitisch antisemitisme zoals zich dat openbaart en tegen andere vormen van antisemitisme.

Kritiek op Israël mag daartoe niet worden gerekend en als er in de islamitische wereld boosheid is over bezetting van Palestijns gebied, dan kan ik niet anders dan het daar mee eens zijn. Het uitdelen van het predikaat 'antisemiet' werkt averechts. Van der Wieken zou het onderwerp wat genuanceerder moeten benaderen.

Kees Maaswinkel, Zaltbommel

Geloof

Atheïsten spreken vaak in negatieve termen over onderwijzen van geloof. O.a. J. van het Reve in zijn columns (Vonk, 31 januari, 7 februari) en G. Nanninga (O&D, 16 februari). Termen als indoctrinatie, hersenspoelen, kinderen tekenen voor het leven, geestelijke besnijdenis duiden op atheïstische religiehaat, arrogantie en ze zijn tendentieus.

Ze zijn ook onmogelijk in een democratie, omdat onderwijs kinderen stimuleert tot bewust nadenken. Daarbij gelden voor godsdienstonderwijs dezelfde regels als ander onderwijs. En wat betreft opvoeding hebben ouders het recht het beste dat ze ervaren hebben door te geven aan hun kinderen. De kritiek dat geloof deels erfelijk bepaald is, door ouders doorgegeven, geldt ook voor andere levensbeschouwingen, van atheïsme tot vegetarisme.

Dat een normaal mens van nature goed is en geen godsdienst nodig heeft, klopt niet. Veel beschaving wordt door opvoeding overgedragen en christelijke beginselen en onderwijs werken beschavend: ze herbergen de mensenrechten, zijn inspirerend, troostend, gewetensvormend en zingevend, waar het atheïsme leert dat het leven zinloos is. Dat is pas wreed tegenover kinderen!

A. van Daal, Overloon

Iran

In het artikel 'Van de wereld' in de serie Land van Afkomst vraagt Robert Vuijsje aan de uit Iran afkomstige Anna Nooshin of ze 'verbondenheid voelt met andere Nederlanders uit Arabische landen'. Dat kun je ook aan iemand van Chinese of Noorse afkomst vragen bijvoorbeeld. Iran is immers net zo min een Arabisch land als China of Noorwegen. Iran heeft een geheel eigen Perzische taal en cultuur die niets met 'Arabisch' te maken hebben. Ja, eenzelfde religie, de islam, maar daarmee houdt de overeenkomst dan ook meteen op.

Jaap Faber, Heemstede

Koude voeten

Ik wil graag reageren op de brief 'Koude voeten en dementie' (Opinie & Debat, 16 februari) waarin wordt gesteld dat vrouwen vaker last van koude voeten hebben dan mannen. Bij vrouwen komt ook vaker dementie voor dan bij mannen. Bekend is dat bewegen een gunstige invloed heeft op de ontwikkeling van dementie.

Dat leidt bij briefschrijver F.J.M. Reijnen tot de vraag of de oorzaak van beide verschijnselen wellicht dezelfde zou kunnen zijn, te weten een verminderde bloedcirculatie vooral aan de uiteinden van het lichaam. Wat zouden we kunnen doen om de circulatie van het bloed in de hersenen te verbeteren, vraagt hij zich af.

Was de bloedtoevoer naar de hersenen maar net zo 'eenvoudig' als die naar de voeten. De bloedvoorziening (dus toevoer van zuurstof, glucose en dergelijke) van de hersenen is nauwelijks te vergelijken met die van andere organen of lichaamsdelen. Er is geen simpele reactie op warmte (vaatverwijding) of koude (vaatvernauwing) ten gevolge van een hoge mate van 'autonome regulatie'.

Alleen kunnen soms algemene maatregelen helpen: behandelen van hoge bloeddruk, cholesterolverlagers en dergelijke.

G.S.D van Leersum, neuroloog, Goutum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden